Imeline Ajalugu august, 8/2018 (83)

Foto: Shutterstock

Ajakirja Imeline Ajalugu augustinumbri 92 leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

SARI "EESTI VABARIIK SEPTEMBRIS": mis toimus eri aastatel (6 lk)

VÕIDURELVASTUMINE MAA ALL: Ameerika kodusõja ajal valmistas kindral Rains uue imerelva, mis pidi lõunaosariikidele lahinguväljal edumaa andma. Maamiin külvaski põhjaosariiklaste seas surma ja õudu. (8 lk)

IMPEERIUMI VALVURID: Ligi 300 aastat valvasid Rooma väed keiser Hadrianuse püstitatud 117 kilomeetri pikkust valli praegusel Põhja-Inglismaal. Sõdurid paiknesid Roomast peaaegu 2000 kilomeetri kaugusel, külmas piirkonnas, mis nende meelest asus maailma lõpus. Arheoloogilised andmed viitavad, et selles kõledas kandis seadsid sõdurid end sisse viisil, mis paljuski meenutas elu Roomas.  (8 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

TESLA KUMMALINE IDEE: Ekstsentriline leiutaja Nikola Tesla on juba silma paistnud mitme teedrajava leiutisega, kui ta võtab 1901. aastal käsile oma teadlasekarjääri kõige suurejoonelisema ja tähelepanuäratavama projekti. Ta kavatseb hakata elektrienergiat edastama õhu kaudu. (10 lk)

AJALOOLINE HETK: Esimesed liikurkombainid Eesti põldudel. (2 lk)

KUI ARMASTUS OLI HAIGUS: Kas oled kahvatu? Magad halvasti? Oled kaotanud söögiisu? Siis pole kahtlustki – sind on tabanud armutõbi. 17. sajandil peeti vastamata armastust ohtlikuks haiguseks, mis halvimal juhul võis haigestunu tappa. (6 lk)

KUJUR TAASTAS NÄO: I maailmasõjas raskeid näovigastusi saanud sõdurid said uue palge kujurite tehtud maskide abil (2 lk)

KUIDAS VANASTI KOOLIS KÄIDI: Kilde õppimise minevikust (1 lk)

TARTU ÜLIKOOLI KARTSER: Ruumi seintel seisavad Eesti vanimad grafitid (2 lk)

INSENER VOLBERGI TEEDEMASINAD: Osav mees pani aluse Eesti teehöövlitööstusele. (4 lk)

NOORTEREVOLUTSIOON PARIISIS: Ühe punapäise üliõpilase ja järsu olekuga ministri kohtumine vallandas rahutused, mis viisid Prantsusmaa 1968. aasta mais kaose veerele. Kogu maailma silmad olid suunatud Pariisile, kus miljonid prantslased tänavail marssisid ja isegi stripparid streikisid. Puhkemas oli revolutsioon, mis ähvardas levida üle kogu maailma. (9 lk)

EESTI MUUSEUMIDE SALADUSED: Politseikordniku auhinnad (2 lk)

TESTI OMA TEADMISI: Egitpuse jumalad (1 lk)

RISTSÕNA: Hadrianuse vall (1 lk)

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555