Imeline Ajalugu september, 9/2018 (84)

Foto: Wikimedia Commons

Ajakirja Imeline Ajalugu septembrinumbri 100-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

EESTI UUDISED: Teateid esti ajaloolaste tööpõllult (2 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

SARI "EESTI VABARIIK SEPTEMBRIS": Mis toimus eri aastatel (5 lk)

KEISER — ROOMA OHTLIKEM AMET: Rooma keiser oli maailma tähtsaim amet. Impeeriumi valitsemine lubas nautida kirjeldamatut luksust, ent ühtlasi nõudis see annet ellu jääda. Kui keiser troonile istus, muutus ta otsekohe konkurentide ja kadestajate sihtmärgiks. Mõrtsukad leidsid alati oma mooduse. (8 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

ÕUDNE MEREREIS: Kui Hollandi kaubalaev Batavia peaaegu maailma lõpus korallrahu otsa sõidab, algab kuudepikkune õudusunenägu. Üks diktaatorlik meeskonnaliige haarab võimu saarel, millel merehädalised redutavad, ning otsustab mõrvata kõik oma vastased nende soost ja vanusest hoolimata. (8 lk)

AJALOOLINE HETK: Sõduri nukker-rõõmus naasmine Vietnamist (2 lk)

SUURTEL KIIRUSTEL JA HULGAKAUPA: Eesti autotranspordi areng sai hoo sisse 1920. aastatel. Siis tekkisid esimesed autovedudele spetsialiseerunud firmad ja regulaarsed bussiliinid. Paraku tuli hakata tõsisemalt võitlema ka liiklusõnnetustega. (4 lk)

JOHN MCCAIN VIETNAMI PÕRGUS: Vietnami sõda oli möllanud 12 aastat, kui USA piloot John McCain üle Hanoi lendas ning tema lennuk raketitabamusest purunes. McCain elas lennuõnnetuse üle, kuid põhjavietnamlased kohtlesid teda nii julmalt, et hilisem presidendikandidaat polnud kunagi enam endine. (8 lk)

KRISJATN JAAK PETERSON ÜLIKOOLI KARTSERIS: Kuni 20. sajandi alguseni tuli tulevastel teaduse ja kultuuri suurkujudel olla üliõpilasena valmis selleks, et avaliku korra rikkumise või ebamoraalse teo eest võis ülikool neile määrata kuni mitme nädala pikkuse aresti ülikooli kartseris. (3 lk)

HITLERI PARIM SÕBER: Lambakoer Blondi oli Hitleri lemmik ja parim sõber, kes – erinevalt Saksa kindralitest – talle kunagi pettumust ei valmistanud. Kui Saksamaad pommitati, hoolis Hitler rohkem Blondist kui saksa rahvast. (2 lk)

LENNUIME KITTY HAWKIS: 19. sajandi lõpu lugematutest tehnikasaavutustest hoolimata ei ole inimene veel õhuruumi vallutanud. Siis aga otsustavad kaks kinnise loomuga jalgrattamehaanikut, Orville ja Wilbur Wright, teoks teha inimkonna ammuse unistuse. (8 lk)

KESKAJA OSTUKESKUS: Turuplatsil segunesid oma kaupa pakkuvate kaupmeeste hüüded ja hanede kaagutamine. Keskaegsed turupäevad olid nädala kõrghetked, mil talupojad müüsid köögivilju, lihunikud kiitsid oma lihaportsjoneid ja peened kodanikud ostsid ajastu suurimat luksuskaupa: Aasia vürtse. (6 lk)

MUUSEUMIDE SALADUSED: Ründelennuk Harrier Eesti Lennundusmuuseumis. (2 lk)

TESTI OMA TEADMISI: Prantsuse revolutsioon (1 lk)

RISTSÕNA: Vietnami sõda (1 lk)

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555