Imeline Ajalugu oktoober, 10/2018 (85)

Foto: Wikimedia Commons

Ajakirja Imeline Ajalugu oktoobrinumbri 100-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

EESTI UUDISED: Teateid esti ajaloolaste tööpõllult (2 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

SARI "EESTI VABARIIK SEPTEMBRIS": Mis toimus eri aastatel (5 lk)

NORMANDIA DESSANT KUI AJALOO SUURIM PUSLE: 1943. aastal lubasid Churchill ja Roosevelt Stalinile, et ründavad Adolf Hitlerit läänest. Kindralid katkusid juukseid – kõigest ühe aastaga pidid nad organiseerima rohkem kui kahest miljonist sõdurist koosneva armee, koguma tuhandeid tonne varustust ning kavandama sissetungi okupeeritud Euroopasse. Seda kõike nii, et natsid plaanist aimugi ei saaks. (12 lk

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

ROOMA KRISTIANISEERIMINE: Esimese kolmesaja aasta jooksul pärast Jeesuse ristilöömist veeretati süü kõiges, mis Rooma riigis oli halvasti, kristlaste kaela. Ristiusu jüngreid kiusati taga, piinati ja tapeti. See kõik lõppes kui noaga lõigatult siis, kui keiser Constantinus I nägi taevas ilmutust. (10 lk)

50 000 TULERIIDAL PÕLETATUD NAIST: Nõiad seksisid saatanaga, määrisid endid surnute rasvaga ja kasutasid süütute inimeste vastu musta maagiat. Sajandeid oli nõidumine kõige hullem kuritegu, mida üks naine võis sooritada. Kui naisele langes kahtlus nõidumises, võis ta olla üsna kindel, et lõpetab leekides. (10 lk)

SÜNNIPÄEVA AJALUGU: Kuidas vanasti seda tähtpäeva tähistati. (1 lk)

AASTARING VIIKINGITALUS: Põhjamaal oli elu raske. Viikingiaja talus olenes kõik iseendast, alates toidust lõunalaual kuni rõivasteni seljas. Taluelanikel oli seega tegemist piisavalt. Tuli külvata vilja, koguda lambavilla ja tappa kariloomi. Pika talve elasid kõik üle ainult koostööd tehes. Loe suurepäraselt illustreeritud ülevaadet viikingitalu aastringist! (6 lk)

NIILUSE LÄTTE OTSINGUIL: 17. sajandil hakkasid eurooplased sihipäraselt Niiluse lätet otsima. Suur ja mitmekesine seltskond õnnekütte, teadlasi ja misjonäre reisis Aafrikasse, et leida allikat, millele tugines egiptlaste maaviljelus. Paljud proovisid leida kinnitust piiblis öeldule, teisi huvitas Egiptuse geograafia. (2 lk)

PÕRGULIK TULEKAHJU PILVELÕHKUJAS: 1974. aasta 1. veebruari hommikul puhkeb Sao Paulo ühes äsja valminud kõrghoones tulekahju. Mitmesajale tulelõksu jäänud hirmunud inimesele saab selgeks, et tuletõrjujad ei pääse nende juurde ülemistele korrustele. Leekide eest põgenedes ronivad nad üha ülespoole, kuni on katusel. (8 lk)

MUUSEUMIDE SALADUS: Pilt Oskar Lutsu kabineti seinal (1 lk)

TESTI OMA TEADMISI: Normandia dessant (1 lk)

RISTSÕNA: Vietnami sõda (1 lk)

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555