Imeline Ajalugu veebruar, 2 / 2019 (89)

Foto: Rahvusarhiivi Filmiarhiiv

Ajakirja Imeline Ajalugu veebruarinumbri 92-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

EESTI UUDISED: Uuemat Eesti ajaloolaste töömailt (2 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

SARI "EESTI VABARIIK DETSEMBRIS": Mis toimus eri aastatel (6 lk)

MARY STUART: Kui unistus Prantsusmaa troonist purunes, seisis 18aastane Šoti kuningatütar Mary Stuart valiku ees, mis pannuks tugevalgi mehel käed värisema. Kas elada meeldivat elu Prantsusmaal või alustada võitlust Šotimaa jõukate aadlikega, nõudmaks enda kodumaa trooni? Ambitsioonika tüdruku vastus sellele küsimusele oli ilmselge. (12 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

MUISTSETE EESTLASTE RELVASTUS: 1219. aastat loetakse Tallinna esmamainimise daatumiks. Selleks ajaks oli eestlastel seljataha jäänud juba rohkem kui kümme aastat võitlust võõramaistest ristisõdijatest vallutajatega. Vaatleme lähemalt tolleaegsete Eesti sõjameeste varustust, relvastust ja taktikat, samuti eestlaste malevate iseärasusi (jättes kõrvale meresõja ja laevad). (6 lk)

SUPERDETEKTIIV PINKERTON: Pennsylvania kaevanduspiirkondi kummitasid 19. sajandi keskel iiri bandiidid ja terroristid rühmitusest Molly Maguires. Bande vandaalitsemine, rünnakud ja tapmised masendasid kaevanduseomanikke, kes kaotasid raha ja oskustöölisi. Seetõttu otsustasid nad ühendust võtta tolleaegse suurima detektiivi Allan Pinkertoniga. (10 lk)

WATERLOO: Liigne uni, kehv tervis, segase korraldused ja ootamatult porine lahinguväli röövisid Napoleonilt võiduvõimaluse Waterloo all (2 lk)

SAAMIDE MÄSS: Saamid elasid 19. sajandi Põhja-Norras rasket elu teise sordi kodanikena ja paljud klammerdusid pudeli külge, et argipäeva tõrjuda. 1852. aastal sai rühmal saamidel küllalt. Ühe usuäratajast preestri mõjul astusid nad norrakatest piinajate vastu. (4 lk)

VULKAANIKÜTID: Vulkaane on kardetud kõigil aegadel. Pursked põhjustavad tuhavihma, laavavoogusid ja mürgiseid gaase, kuid kuni 19. sajandi lõpuni neist palju enamat ei teatud. Lahendamaks saladuslike tulemägede mõistatust, pidid kartmatud vulkaanikütid neid mägesid uurima otse pursete ajal. (8 lk)

SOOMLASED EESTI VABADUSSÕJAS: 1919. aasta veebruari üks silmapaistvamaid sõjalisi operatsioone oli Alūksne (saksapäraselt Marienburg) vallutamine Soome vabatahtlike ehk Põhja Poegade rügemendi poolt. Seda sõjaretke on peetud soomlaste saagiretkeks ning seetõttu on kasulik selgitada selle sõjalist mõju. (6 lk)

VÕRU LOOD: Mis roll on Võru sünnis Vene keisrinnal, kust on tulnud Võru nimi ning kummaline juhtum Võru vangimajas. (4 lk)

TESTI OMA TEADMISI: Lendamine (1 lk)

RISTSÕNA: Mary Stuart (1 lk)

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555