Imeline Ajalugu juuni, 6/2019 (93)

Ajakirja Imeline Ajalugu juuninumbri 100-l leheküljel kirjutame:

SÕDA RÜÜTLITE VASTU: 1523. aasta suvel koondati umbes 11 000 talupoega võimsasse sõjaväkke, mis pidi maa pealt hävitama Lõuna-Saksamaa röövrüütlid. Need olid aadlikud, kes hankisid elatist teekäijaid röövides. Eriti suurt pahameelt põhjustas röövlite paadunud juht Thomas von Absberg, keda tunti ka kui Käeraiujat. (10 lk)

LYNDANISE LAHING: Kaheksasaja aasta eest toimunud Lyndanise lahingus suutsid eestlased Taani vallutajad peaaegu merre ajada, ent jätsid saatuslikult tähelepanuta Taani väega kaasas olnud Rügeni slaavlased. (6 lk)

PÜRAMIIDSKEEMID TÕID PANKROTI: Kes ei unistaks kiirest rikastumisest ilma sõrmegi liigutamata? Eriti raske on sääraseile unelmaile vastu panna siis, kui finantspetturid klopivad vahule kuldseid lootusi. Ajaloo suurimad petised on nii ennast kui ka oma äriideed osanud reklaamida sedavõrd vastupandamatuna, et nii kuningad, suurärimehed, väikehoiustajad kui ka lihttöölised on mängu pannud oma viimasedki säästud, et saada osa absurdselt hiiglaslikust kasumist. Peale petturite endi jäävad püramiidskeemides plussi siiski ainult esimesed osalised, ent ülejäänud peavad oma otsust kibedasti kahetsema. Lõpuks saabub tõehetk ka pettureile. (8 lk)

KAUPMEES JÄNES: Sakslastest ja venelastest Tartu kaupmehed teevad imestusest suured silmad, kui kuulevad, et linna kaubahoovi uus rentnik on eestlane. Keegi Mart Jänes avab siin oma kangapoe. Jänese riideäri on just see, mida eestlased on oodanud, ning selle omanikust saab üks esimesi matsirahva seast sirgunud ettevõtjaid, keda tuntakse terves Eestis. (6 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

LOOMAD, INIMESE SÕBRAD: Inimene poleks suutnud tõusta maailma isandaks ilma kõrvalise abita. Suur hulk loomaliike on kindlustanud meile toidu laual ja rõivad kapis ning hoidnud rotid sahvrist eemal. Tänulikkust ei maksa meie parimatel sõpradel aga oodata, sest meile meeldib neid süüa.(6 lk)

VIIKINGITE ENNUSTAJAD: Viikingite maailmas oli ainult kuningal suurem võim kui teadjanaisel. Rändavad ennustajad ehk völvad võisid rääkida tulevikust ja ravida haigusi, ent oskasid ka vaenlasi hulluks ajada. Kriisiaegadel paluti völvadelt, et nad kostaksid inimeste eest jumalate juures. Völvad suhtlesid jumalatega kanepi, koerapöörirohu ja loitsulauludega saavutatud transis olles. (4 lk)

VÕIT VÕNNU ALL: Sada aastat tagasi põrkasid Eesti väed Põhja-Lätis kokku seal tegutsenud sakslastega. Jaanilaupäeval Võnnu all saavutatud võitu tõlgendati Eestis revanšina kaotuse eest muistses vabadusvõitluses. (6 lk)

SUURIM KESKKONNAKATASTROOF: Sellal, kui Indias Bhopali linna elanikud magasid, pääses keemiatehasest välja tonnide kaupa mürgist gaasi. Hääletult levis see üle linna, tappes tuhandeid inimesi. (6 lk)

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555