Imeline Ajalugu august, 8/2019 (95)

Ajakirja Imeline Ajalugu augustinumbri 92-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

AJALOOLINE HETK: Balti kett(2 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

SARI "EESTI VABARIIK AUGUSTIS": Mis toimus eri aastatel (6 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

AASIA STALINGRAD: Elav kaubanduslinn Shanghai muutus 1937. aasta hilissuvel sõjatsooniks ja linna tänavail voolas veri. Ükski Shanghai elanik ei pääsenud sõjakoleduste kogemisest. Shanghai lahingut võib ägeduse ja jõhkruse poolest võrrelda kõigest mõni aasta hiljem Euroopas peetud suurimate lahingutega. (14 lk)

KADUNUD LENNUKID: Sestsaadik, kui esimesed õhupallid, õhulaevad ja lennukid taevasse tõusid, on mitusada neist kadunud ilma ühtegi jälge jätmata. Tänapäevalgi ei tea keegi, mis neist sai. (6 lk)

HIPPOKRATESE RAVIVÕTTED: 5. sajandil eKr edenesid Kreekas demokraatia ja kunst, ometigi oli elanike tervis ikka veel jumalate kätes. Selle dogma murdis lõpuks arsti poeg Hippokrates. Sugugi kõik tema ravimeetodid ei ole ajaproovile siiski vastu pidanud. Arstikunsti isa soovitatud ravivõtete seas olid paast, oksendusvahendid ja loomafekaalide mikstuurid. (10 lk)

HIRMUS KOLETIS: Põhjamaade kodukäija draug oli vaim, vampiir ja deemon ühes isikus. Saagad kirjeldavad, kuidas luupainajalik olend käis kodukäijaks, et viikingite seas surma ja hävingut levitada. (2 lk)

RAIDKIVIKUNST TALLINNAS: Keskaegses Tallinnas kaunistasid jõukad linnakodanikud oma elumaju raidkivikunstiga. Milliseid toonaseid raidkiviteoseid võib vanalinnas veel tänagi näha? (6 lk)

KORINTHOSE KANALI NEEDUS: 6. sajandil eKr ütles Delfi oraakel, et Kreeka peajumal Zeus raevuks Kórinthose kanali peale. 1893. aastal avati kanal lõpuks ikkagi ja õnnetusi lausa sadas sellele kaela. (12 lk)

PIHKVA MAHAJÄTMINE: Landeswehri võitnud Eesti väeosad ei saanud 1919. aasta suvel pikalt puhata. Juba juuli keskel tuli minna sõdima Pihkvamaale, et abistada vene valgeid. Punavägi püüdis Pihkvat tagasi vallutada, Eesti huvides oli aga hoida Punaarmee Eesti piiridest kaugemal. Paraku keskendusid vene valged omavahelistele tülidele ning Eesti sõdurid ei soovinud rohkem nende heaks sõdida. (6 lk)

ROBIN HOOD: Kõik teavad lugu lindpriist kangelasest, kes röövis rikastelt ja kinkis varastatu vaestele. Sajandeid pärast seda, kui Robin Hoodi esimesed seiklused ilmavalgust nägid, vaidlevad britid ikka veel ägedasti, kes ta oli. Ühe Briti ajaloolase meelest tuleb kangelast otsida kuninga eest põgenenud templirüütlite seast. (2 lk)

RISTSÕNA: Robin Hood

TESTI OMA TEADMISI: Naised Esimeses maailmasõjas

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555