Imeline Ajalugu november, 11/2019

Ajakirja Imeline Ajalugu novembrinumbri 100-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

SARI "EESTI VABARIIK NOVEMBRIS": Mis toimus eri aastatel (6 lk)

VIIKINGID BÜTSANTSIS: Karmid viikingid moodustasid sajandeid Bütsantsi keisri ihukaitse. Oma pikavarreliste kirvestega kaitsesid nad teda vandenõulaste eest ja surmasid riigi vaenlasi lahinguväljal. Tänutäheks teenistuse eest nautisid nad Konstantinoopoli suurlinnaelu ja rikkusi. (6 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

MÜÜTILISED MERINEITSID: Merineitsid ehk näkineiud olid müütilised iludused, kes meelitasid pahaaimamatud meremehed oma võrgutava pilgu ja lummava lauluga veesurma. Meremeeste õnneks muutusid merineitsid pikapeale leebemaks. (2 lk)

HITLER HUNDIKOOPAS: Soisesse ja sääskedest kihavasse metsa rajasid sakslased 1940. aastal füüreri salajase peakorteri Hundikoopa. Seal veetis Hitler Teise maailmasõja ajal üle 800 päeva, hoides oma kindraleid lühikese lõa otsas ja juhtides isiklikult pealetungi Nõukogude Liidu vastu. Elu Hundikoopas mõjus Hitlerile aga rängalt ning peagi hakkas ta vaenlasi nägema kõikjal. (12 lk)

EESTI TALUHÄÄRBERID: Koos talude päriseksostmisega paranes maarahva iseteadvus ja jõukamad peremehed otsustasid vanamoelises rehetares elamisele punkti panna. Selle asemel kerkisid 19. sajandi teises pooles uued elumajad, mida mõisate eeskujul häärberiteks kutsuti ja kus kõiges saksu matkida püüti. (8 lk)

JUUDIVIHA JUURED: Ristisõda süütas juudiviha Euroopa ristisõdijad ei pööranud relvi ainult moslemite vastu Lähis-Idas. Kesk-Euroo­pas viskusid kristlased jõhkralt juutide kallale, kiusates neid nii ulatuslikult taga, et juudi kogukonnad juuriti paljudes kohtades täielikult välja. (8 lk)

TALLINNA KASVAMINE LINNUSEST LINNAKS: Nagu linnade puhul enamasti, nii on ka Tallinna linna sünnidaatum kokkuleppeline ning see kokkulepe on aegade jooksul korduvalt muutunud. Arvukate teadusuuringute põhjal võib siiski teha oletusi, millal tekkis Tallinna kohale linnalaadne keskus. (6 lk)

LIHAVÕTTESAARE MÕISTATUSED: Teadlased on vastust leidmas küsimusele, millal polüneeslaste hõimud üle Vaikse ookeani sõudsid ning Lihavõttesaarele elama asusid. Miks aga saareelanikud rannikule need hiiglaslikud kivikujud püstitasid, on siiani mõistatus. (8 lk)

NARVA KAITSMINE VABADUSSÕJAS: Novembris 1919 alustas Punaarmee suurt pealetungi Narvale, et hävitada Petrogradi lähedalt põgenenud vene valgete Loodearmee ning sundida Eestit kiiremini rahu tegema. Eesti pani Loodearmeest järele jäänud üksused rinnet kaitsma. (4 lk)

VIKTORIIN: Viikingikuningad

RISTSÕNA: Merineitsid

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555