Imeline Ajalugu veebruar, 02/2020 (101)

Ajakirja Imeline Ajalugu jaanuarinumbri 92-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

EESTI UUDISED: Teateid kodumaa ajaloost (2 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

SARI "EESTI VABARIIK VEEBRUARIS": Mis toimus eri aastatel (6 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

PÖÖRANE HOBUNE: Siuu ehk lakota sõdalane Pöörane Hobune oli valge mehe verivaenlane. 1876. aastal saavutas ta indiaanlaste suurima võidu valgete üle, pühkides Little Bighorni juures kindral Custeri väe maa pealt. Teised indiaanlased loobusid võitlusest ja otsustasid kardetud sõdalase teelt koristada. (10 lk)

HITLERI KOPTER: Saksa insener Heinrich Focke tegi 1936. aastal teoks Leonardo da Vinci unistuse: ta konstrueeris lendava masina, mis tõusis vertikaalselt õhku ja seisis õhus paigal. Kuni viimase hetkeni lootsid natsid, et uudne õhusõiduk aitab sõda võita. (12 lk)

ILU AJALUGU: Parfüümid ja kosmeetika võivad näida moodsa fenomenina, kuid tegelikkuses ulatub jumestus- ja iluvahendite kasutamise ajalugu kaugesse minevikku. Isegi vanad egiptlased olid varmad end minkima. (4 lk)

VARJATUD KAAMERA: Allen Funt hakkas ameeriklasi peidetud mikrofonidega narritama 1940. aastail. See võte oli uuenduslik ja balansseeris sündsuse piiril. Kui aga mikrofonile lisandus kaamera, oligi sündinud ajaloo üks edukamaid telesaateid. (8 lk)

ROOTSI II MAAILJASÕJA AJAL: Miks Hitler seda Skandinaavia riiki ei okupeerinud? (2 lk)

SALAPÄRASED VABAMÜÜRLASED: Sünged mõõkade ja pealuudega rituaalid, kuulsad liikmed ja salapärased loožinimed – sadu aastaid on vabamüürlased tekitanud kõrvaltvaatajais kahtlusi ning toitnud konspiratsiooniteooriaid. Looživendi on muu hulgas süüdistatud saatanakummardamises ja revolutsioonide sütitamises. (8 lk)

PEALAEST JALATALLANI: Napoleoni pehmed kohad. (2 lk)

USKUMATU TEOORIA: Kas Odysseus seikles Läänemerel? Itaalia tuumainsener ja hobiajaloone Felice Vinci usub, et Homerose eeposte „Ilias“ ja „Odüsseia“ tegevus toimub Läänemerel ja Põhjalas. Ta on pälvinud mõningast toetust ka akadeemilistelt isikutelt (6 lk)

RISTSÕNA: Inuitid

VIKTORIIN: Preeriaindiaanlased

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555