Imeline Ajalugu juuli, 07/2020 (107)

Ajakirja Imeline Ajalugu juulinumbri 84-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

SARI "EESTI VABARIIK JUULIS": Mis toimus eri aastatel (6 lk)

LEIUD NORRA JÄÄVÄLJADELT: Viimaste aastate kliimamuutus tähendab, et Norra liustikud sulavad veelgi kiiremini. Seetõttu tulevad nähtavale arvukad arheoloogilised leiud. Arheoloogid peavad kiirustama, sest ilma jää kaitseta hävivad minevikuaarded peagi. (10 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

HITLERI TÕETUND: 1945. aasta 22. aprillil kella kolme paiku sai Hitler enda punkris raevuataki. Saksa kindralid ei kuulanud enam ta käske! Mitte keegi ei tulnud Berliini päästma! Selle asemel hoopis põgeneti Punaarmee eest. Jätkub sari Natsi-Saksamaa viimastest päevadest. (8lk)

HOBUSE ROLL AJALOOS: Koer on tõenäoliselt inimese parim sõber, kuid kaugeltki mitte tähtsaim. Porgandit mäluvad hobused tirisid talupoegade atru, kandsid sõdureid sõtta ning täitsid lihunike, mööblipolsterdajate ja harjavalmistajate taskuid. Hobune on kogu ajaloo vältel olnud otsekui liim, mis inimühiskonda kokku sidus. (6 lk)

SPIOON, KES PÄÄSES KGB KÄEST: 1974. aastal värbas Suurbritannia välisluureteenistus MI6 ühe Kopenhaagenis töötanud KGB agendi. Eluga riskides pühendas Oleg Gordijevski üheteistkümne aasta vältel lääne luureteenistusi KGB saladustesse ja Kremli plaanidesse, kuni venelased mõistsid, et nende seas on reetur. Britid panid seejärel kõik mängu, et oma mees Nõukogude Liidust välja tuua. Sellist operatsiooni polnud varem keegi ellu viia proovinud. (8 lk)

TARBIMISPIDU AMEERIKAS: Pööraste kahekümnendatena tuntud 1920. aastail USA majandus õitses. Peod, filmindus ja progress tähistasid dekaadi, mil Charles Lindbergh lendas üle Atlandi ookeani ning tšarlstoni tantsiti varahommikuni. (6 lk)

EESTLASED ESIMESES MAAILMASÕJAS: Esimesse maailmasõtta mobiliseeriti ligikaudu 80 000 eesti meest. Nad said tunda nii tööstusliku sõjapidamise õudusi kui ka paljurahvuselise armee alandusi. Oma kogemustest kirjutasid mehed kirjades ja päevikutes, mida refereerib Toivo Kikkas. (10 lk)

LOCKERBIE KATASTROOF: Lennukompanii Pan Ami lennuk, mille pardal oli 259 inimest, tõusis 21. detsembril 1988 Londonist õhku ning võttis suuna Ameerika Ühendriikidele. 37 minutit hiljem kaotas lennujuhtimiskeskus lennukiga kontakti. Samal ajal imestati väikeses Šotimaa Lockerbie linnakeses pimedast taevast kostva mürina üle. Mõni sekund hiljem kukkus Pan Ami lennuk, mille paakides oli 90 tonni kütust, taevast alla. (8 lk)

VIKTORIIN: Teise maailmasõja juhid

RISTSÕNA: Hobune

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555