Imeline Ajalugu august, 08/2020 (108)

Ajakirja Imeline Ajalugu augustinumbri 84-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

SARI "EESTI VABARIIK AUGUSTIS": Mis toimus eri aastatel (6 lk)

JAHT GANGSTERITELE: „Reegel on see, et reegleid ei ole,“ ütles Los Angelese politseiülem kaheksale väljavalitud politseinikule. Eriüksusele oli antud ülesanne puhastada linn, milles võimutsesid kurjategijad, kes elatasid end mõrvade ja hasartmängudega. Üksust tunti Gangster Squadi nime all ja see jahtis 15 aastat allmaailma kuningat Mickey Cohenit. (8 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

HOLLANDI KAUBANDUS LÄÄNEMEREL: Madalmaade kaubandusimpeeriumi nurgakiviks polnud eksootilised kaubad Aasiast, vaid puit ja vili Baltimaadest. Selleks, et Läänemerele pääseda, tuli kaubalaevadel ületada Sundi väin, mille kontrolli pärast võitlesid Taani ja Rootsi. Ei läinud kaua, kui osavad Madalmaade kaupmehed Põhjamaade asjus kaasa rääkima hakkasid. (8 lk)

KOONDUSLAAGRIVANGIDE SURMARETK: Saksa koonduslaagrites oli 1945. aasta kevadel üle 700 000 vangi. Saladus ebainimliku laagrisüsteemi kohta oli avalikuks tulemas ning Hitler käskis kõik vangid hukata. SSi juhil Heinrich Himmleril olid teised plaanid. Tema tahtis vange kasutada vahetuskaubana oma elu eest – ja teda pidi selles aitama üks Rootsi krahv. (10 lk)

PÄTSI-AEGNE LAPSEPÕLV: Eesti ajal said linnalapsed maalastega võrreldes pühendada rohkem aega mängimisele ning neil oli ka ihaldusväärseid poemänguasju. Kõigile lastele ühtviisi pakkus enim lusti sõpradega õuesolek, kirjutab Helena Grauberg. (8 lk)

SALME LAEV JA VIIKINGIAJA PIIRID: Rohkem kui kaks sajandit enne perioodi, mida me tänapäeval tunneme viikingiajana, kauplesid skandinaavlased Euroopas ning sängitasid oma valitsejad puhkama võimsatesse paathaudadesse. Vendeli perioodi ehk eelviikingiaega iseloomustasid kogunev jõukus ja verised rüüsteretked. Ka Salme laevaleid võib viikingiaja piire nihutada. (4 lk)

MÕRV KATEDRAALIS: 1170. aastal mõrvasid turvistes rüütlid Canterbury katedraalis Inglismaa peapiiskopi Thomas Becketi. Peagi levisid kuuldused, et Becketi veri teeb imesid, ning kohale hakkasid voorima palverändurid. Canterbury vajas suuremat katedraali. (8 lk)

KESKAEGNE MOOD: Kesk- ja renessansiajal püüdis ülemklass näidata, et käib moega kaasas. Nii kirik kui ka kuningavõim püüdsid inimeste riietust kontrollida, kuid abi oli sellest vähe – ülemklass kandis nokk-kingi, rõhutas oma alakeha ning pani silmadesse ilu nimel mürki. ( 6 lk)

AJALOOLINE HETK: Natsidoktor mõõdab mustlase nina.

VIKTORIIN: Jalgpall

RISTSÕNA: Holokaust

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555