Imeline Ajalugu november, 11/2020 (111)

Ajakirja Imeline Ajalugu novembrinumbri 92-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

LÜHIÜLEVAADE: Põhjasõda (2 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

EESTI 100: Sündmused kodumaal 100, 75, 50 ja 25 aastat tagasi. (6 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

STALINGRADI KATASTROOF: Vene talv ja karmid lahingud kurnasid Stalingradis ümber piiratud Saksa 6. armeed. Üksnes põgenemine võis päästa 330 000 sõduri elu. Kindral Paulus aga ei leidnud endas julgust alla anda. Ta oli lubanud hullunud Hitlerile võidelda viimse meheni ning Saksa ohvitser pidi ju ometi oma sõna pidama. (12 lk)

HOMMIKSÖÖGIGA SAATANA VASTU: 50 aastat käisid rikkad ameeriklased palverännakuil dr Kelloggi juures, kes ravis neid palvete, taimse dieedi ja klistiiriga. Tohter arvas, et liha tekitab saatanlikku seksiiha. Seetõttu leiutas ta üheskoos vend Williga lihata hommikusöögi Kellogg’si maisihelbed. Selmet himusid alla suruda, tegid kuldsed helbed vendadest hoopis surmavaenlased. (8 lk)

KOOLERAHIRM HALVAS VENEMAA: Inimesed peitusid kodudesse ning olid aru kaotamas; apteegid osteti tühjaks; levisid vandenõuteooriad; võime kahtlustati liigses kontrollimises; arstid sattusid kriitika ja põlu alla. Sellised olid sotsiaalsed reaktsioonid koolerapandeemiale 1830. aastate Venemaal. Hädast aitas üle saada elanikkonna vabatahtlik tegevus haiguse vastu, kirjutab meditsiiniajaloo uurija Anu Rae. (8 lk)

EGIPTLASTE KIRJAD SURNUTELE: „Tee midagi! Või muidu petetakse minult sinu pärand välja,“ kirjutas üks iidne egiptlane oma surnud sugulasele 4000 aastat tagasi. Surnute riiki lahkunud isikud pidid menetlema palju elavate kurtmist ja kaebusi, mis esitati savipottidele kirjutatuna. (4 lk)

SUURNÄITUS KUNSTIMUUSEUMIS: Egiptuse muumiad Kumus. (2 lk)

LIBEERIA SÜND: 19. sajandi alguses tekkis USAs uus ühiskonnakiht – endised orjad, kelle kristlastest omanikud olid vabaks lasknud. Valged kartsid musti ning otsustasid neist lahti saada. Seetõttu ostis rühm ameeriklasi 1821. aastal ühelt pealikult Lääne-Aafrikas sääskedest kubiseva soo, millest sai Libeeria nime kandev koloonia. (8 lk)

SALADUSLIKUD MELGALIITEHITISED: Üle kogu Euroopa leiab tuhandeid megaliitehitisi, mis on rajatud tonnideraskustest kivirahnudest. Siiani teadsid teadlased mõistatuslike monumentide kohta väga vähe. Üks Göteborgis töötav arheoloog pakkus nüüd vastuse küsimusele, miks muistsed inimesed need üldse ehitasid. (6 lk)

HIINA LEIUTISED: Aastatuhandeid oli Hiina maailma leiutajate töökoda. Magnetnõel aitas leida sõjavägedel teed, ussikesed tegid pehmeid rõivaid ning paber muutis tualetiskäigu lihtsamaks. Kui Hiina alkeemikud otsisid igavese elu eliksiiri, leidsid nad selle asemel hoopis surma ja hävingu retsepti. (4 lk)

VIKTORIIN: Teine maailmasõda merel

Ristsõna: Hiina leiutised

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555