Imeline Ajalugu detsember, 12/2020 (112)

Ajakirja Imeline Ajalugu detsembrinumbri 100-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

EESTI 100: Sündmused kodumaal 100, 75, 50 ja 25 aastat tagasi. (6 lk)

SKANDINAAVLASTE VÄLJARÄNDAMINE: 19. sajandi keskpaigas elas enamik skandinaavlasi vaesuses. Seetõttu lasi üle kahe miljoni inimese end veenda, kui USA ettevõtete jultunud agendid rääkisid õnnemaast teisel pool Atlandi ookeani. Reisihinnaks olid kõik nende säästud ning perekonnast ja kodust lahkumine – võib-olla igaveseks. (kokku 24 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

INGLISE SEKT ALGATAS EMIGRATSIOONI AMEERIKASSE: Vagad usklikud ja näljased iirlased ning ahned kullakaevajad otsisid helget tulevikku Ameerikas. Miljonid vaesed ja tagakiusatud kolisid ümber Uude Maailma. (2 lk)

IGAPÄEVANE VÕITLUS PREERIA PÄRAST: Põhjamaalased saabusid Ameerika Ühendriikidesse, lootes saada maad, ehitada maja ning rajada jõukas elu. Ümberasuja pidid aga tõdema, et ellujäämine preerias nõudis tõsist rassimist ja võitlust elu eest. (8 lk)

10 SKANDINAAVLAST, KES MUUTSID USAD: Pole midagi ameerikalikumat kui romuralli, Greyhoundi buss ja Mount Rushmore`i mäkke raiutud neli kivist presidenti. Tegelikkuses on nees loonu Skandinaavia immigrandid. Paljud Põhjamaadest Ameerikasse ümber asunud mehed ja naised jätsid oma uuele kodumaale püsiva jälje. (4 lk)

VEIDRAD JÕULUEHTED: Jõuluehete maailm on palju rikkam kui ainult punutud südamed ja ilusad küünlad. Viimastel sajanditel on juurde tulnud kastide kaupa mitmesugust pudi-padi, mis jõuludega kokku käib: kenasid ämblikke; kuule, mille sees on lumine maastik; ning kujusid, mis keset jõulukaunistusi ajavad püksid maha. (6 lk)

BERLIINLANNAD PÄÄSTSID JUUTE: Natside viimane haarang juutidele algas 1943. aasta talvel. Puhastverd sakslastega abielus olnud juudid olid seni rahule jäetud, kuid nüüd alustati ka nende arreteerimist. See plaan ei meeldinud berliinlannadele, kelle vihane protest pani natsid lõpuks taganema. (6 lk)

EGIPTUSE SALADUSED KUMUS: Skulptuurid (2 lk)

TALLINNA SADAMAALA PEIDAB ROHKELT LAEVAVRAKKE: Uhke koge vraki leidmine endiselt sadamaalalt pälvis üldsuse tähelepanu, kuid tegelikult peitub Talinna kunagisel sadamaalal ja selle läheduses terve vrakkide surnuaed, kirjutavad Ragnar Nurk ja Juhan Kreem. (6 lk)

SÖÖME NAGU ROOMLASED: Roomlased lasid hea maitsta nii jaanalinnukeeltel kui ka emiste nisadel, kuid süüa tehti ka tänapäeval saadavatest koostisainetest. Imeline Ajalugu palus kokal valmistada kaheksat antiikaja rooga. Maitseme üheskoos toitu, mida sõid Caesar, Cicero ja Scipio Africanus. (8 lk)

VIKTORIIN: Raudtee ajalugu

RISTSÕNA: Jõulud

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555