Imeline Ajalugu veebruar, 02/2021 (114)

Ajakirja Imeline Ajalugu jaanuarinumbri 92-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

HUVITAV DOKUMENT: Konstantin Pätsi postkaart Ameerikast (1 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

EESTI 100: Sündmused kodumaal 100, 75, 50 ja 25 aastat tagasi. (6 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

LEIUTAJA SAATUS: Alfred Nobel võttis 1867. aastal patendi dünamiidile. Lõhkeaine tegi ta väga rikkaks, aga samas ka kurikuulsaks, sest leiutis tappis tuhandeid inimesi. Rootslane unistas küll maailma paremaks muutmisest, kuid selle asemel tõi tema leiutis maailmale surma ja hävingut. (10 lk)

MÕISTATUSLIKUD ROOSIRISTLASED: 17. sajandi algul ilmusid Euroopas välja saladuslikud käsikirjad. Neis kirjeldati õpetlaste, maagide ja alkeemikute salaordut, mis püüdles kõigi kunstide ja teaduste muutmise poole. Ordut nimetati roosiristlaste vennaskonnaks, ja kuigi keegi ei olnud kunagi selle liikmeid näinud, aitasid liikumise ideed teadust muuta. (6 lk)

VIIKINGITE PIKKMAJA: Kodu oli viikingimaailma tuksuv süda. Pikkmajas pidasid viikingid joomapidusid, kavandasid retki kaugetele randadele ja mõnulesid loomanahkade all. Halvim, mida üks viiking suutis ette kujutada, oli turvalisest kodust ilmajäämine. Pigem juba surm. (8 lk)

RASSISM USAS: Vaenuõhutamine, valimispettused, vägivald ja mõrvad – neid meetodeid kasutasid valged rassistid 1898. aastal Põhja-Carolina suurimas linnas Wilmingtonis võimu üle võtmiseks. Tapeti 60 mustanahalist ja sajad põgenesid metsa, kui valged panid toime USA ajaloo seni ainsa vägivaldse võimuhaaramise. (8 lk)

EGIPTUSE SALADUSED KUMUS: Amuletid (2 lk)

PÄEV ANTIIKSES ATEENAS: Ateena oli suur linnriik, kus kodanikuõigused olid ainult vabadel meestel. Nemad moodustasid väikese osa rahvastikust, kuid otsustasid kõige üle. Võõramaalastest töölised ja orjad pidid nende heaks töötama ning naised lukustati siseruumidesse. Tere tulemast Ateenasse aastal 416 eKr! (10 lk)

EESTLASE LINNAKODU: Eesti-aegse linnainimese ideaalkodu pidi näima igas mõttes uudne ja vaba ajaloolistest eeskujudest. Sel ajal juurdus mitu kodukujunduse põhimõtet, mis on tänaseni au sees, kirjutab Triin Ojari.

VIKTORIIN: Kuu ajalugu.

Ristsõna: Vana-Kreeka

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555