Imeline Ajalugu juuli, 07/2021 (119)

Ajakirja Imeline Ajalugu juulinumbri 92-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

EESTI VABARIIK 100: Mis toimus eri aastatel (6 lk)

INDIAANLASTE HOBUSED: Enne eurooplaste saabumist Ameerikasse oli hobune uues maailmas tundmatu. Preeriaindiaanlased nimetasid veidrat elukat suureks koeraks. Peagi sai hobustest õnnistus indiaanlastele, ent needus nende algsetele omanikele eurooplastele. (10 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

VAKTSINEERIMISVASTASED: Kui 1796. aastal leiutati rõugevaktsiin, hingasid paljud arstid kergendustundega. Rahva seas aga hakkasid levima kahtlused. Kui riik muutis rõugetevastase vaktsineerimise sunduslikuks, puhkesid tänavail meeleavaldused. (2 lk)

KATASTROOF LASTEHALVATUSTÕVE VAKTSIINIGA USAS: Ameerika Ühendriikides on tänapäeval üks maailma rangeimaid vaktsiinide väljatöötamise kontroll­süsteeme. Sellel on mõjuv põhjus. 1955. aastal põhjustas ühes laboris tehtud viga katastroofi, mille tagajärjed olid ohvritele eluaegsed. (6 lk)

KOONDUSLAAGRITE LÕPP: 1945. aasta kevadel tungisid liitlasväed läbi Kolmanda riigi koonduslaagrite väravate. Teel Berliini olid sõdurid näinud juba palju surma ja hävingut, kuid koonduslaagrites kohatud kannatused ületasid kõik. (8 lk)

UPPUNUD MAA: Põhjamere põhjas lebab iidvana saladus – Doggerland. See on maatükk, mille suurtel tasandikel küttisid inimesed 12 000 aastat tagasi hirvi ja ürgveiseid. 4500 aastat hiljem oli paradiis kadunud. (6 lk)

KATEDRAALID, EUROOPA PÜRAMIIDID: Vähesed suudavad mööduda gooti katedraalist, imestamata selle üle, kuidas keskaegsetel ehitusmeistritel õnnestus rajada nii uhke hoone. Vastus peitub uutes ehitusmeetodites ja hoolikas planeerimises. (8 lk)

VOORUSEVÖÖ MÕISTATUS: Saksa professor väidab, et ristirüütlid ei lukustanud keskajal oma naiste alakeha voorusevööga. Voorusevöö tuli kasutusele tunduvalt hiljem ning oli mõeldud hoopis meestele. (4 lk)

AMEERIKLASTE SÕJAKURITEGU: 1968. aasta kevadel hakkasid levima kuuldused, et Vietnami sõjas mõrvasid USA sõdurid terve külatäie inimesi. Vietnami sõjas osalenud helikopteripiloot Ronald Ridenhour kirjutas kirja Ameerika Ühendriikide kongressi liikmetele. Peagi rääkis kogu maailm My Lai veresaunast. (2 lk)

VIKTORIIN: Loomad sõjas

RISTSÕNA: Juudiprobleem

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555