Imeline Ajalugu september, 09/2021 (121)

Ajakirja Imeline Ajalugu septembrinumbri 100-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

AJALOOLINE HETK: Eesti neiud rattaga Euroopasse (2 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

EESTI VABARIIK 100: Mis toimus eri aastatel (6 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

JUSTINIANUSE KATK: Bütsantsi keiser Justinianus vallutas 541. aastaks suurema osa kunagise Lääne-Rooma riigi valdustest. Väljastpoolt tundus riik tugevamana kui kunagi varem, aga Egiptusest saabunud laevad kandsid lastiruumis impeeriumi languse seemet: katku. Ajaloo esimeses pandeemias suri kõigest aastaga miljon inimest. (8 lk)

GRÖÖNIMAA VIIKINGITE JÄLIL: Keegi ei olnud Gröönimaa viikingitest 400 aastat midagi kuulnud. 1721. aastal tahtis pastor Hans Egede nad üles leida ja luterlusse pöörata, kuid kõik läks valesti. Misjonäri laevale järgnesid surm ja häving. (10 lk)

TUNNEL BERLIINI MÜÜRI ALL: 13. augustil 1961 eraldati Berliini perekonnad ja sõbrad üksteisest, sest kommunistlik Ida-Saksamaa hakkas ehitama müüri Ida- ja Lääne-Berliini vahele. Üks üliõpilaste rühm otsustas müüri alla kaevata tunneli, et taas oma armastatutega ühineda. Kuude kaupa uuristasid nad end maa all edasi, kuklas pidev hirm, et nad paljastatakse. (8 lk)

TULSA VERESAUN: Õnnetu saapapuhastaja komistamine sai sädemeks, mis sütitas Ameerika Ühendriikide veriseimad rassirahutused. Rüüstamise käigus mõrvasid Tulsa valged elanikud musti kaaskodanikke ning põletasid nende linnaosa maani maha. (8 lk)

KIRI GULAGIST: Vene rahvusest poeet ja ajakirjanik Arseni Formakov oli Läti iseseisvuse ajal Daugavpilsis aktiivne kultuuri- ja ühiskonnateadlane. Nõukogude okupandid saatsid ta selle eest Siberi töölaagrisse. Avaldame kirja, mille ta saatis laagrist oma naisele Annale. (2 lk)

KUULIPILDUJA LEIUTAMINE: Kui doktor Richard Gatling nägi Ameerika kodusõja ajal tuhandeid haavatud ja haigeid USA põhjaosariikide sõdureid, sai ta idee leiutada relva, mis tema arvates pidi lõpetama vajaduse suurte armeede järele. (6 lk)

NÕELAPEALINN: Õmblusnõel oli 18. ja 19. sajandil hinnatud töövahend, mida vajasid nii ülem- kui ka alamkihid. Peeneimad nõelad tulid Inglismaalt Redditchi väikelinnast, mille meistrid tootsid kõrgajal kümneid miljoneid nõelu nädalas. Nõelte kvaliteet oli niivõrd hea, et neid nõudis kogu maailm. (4 lk)

KOBRAS TUNNISTATI KALAKS: Keskaja arvukatel paastupäevadel oli liha söömine keelatud. Selle puudumine toidus ajas hulluks isegi kõige vagamad mungad. Vaimulikud panid pead tööle ja otsustasid, et kobras tuleb kanda kalade nimekirja. (4 lk)

VIKTORIIN: Džäss ja bluus

RISTSÕNA: Pandeemiad

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555