Imeline Ajalugu detsember, 12/2021 (124)

Ajakirja Imeline Ajalugu detsembrinumbri 100-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

EESTI VABARIIK 100: Mis toimus eri aastatel (6 lk)

OPERATSIOON SEELÖWE: Kui Prantsusmaa 1940. aasta suvel langes, sai Hitler kontrolli suure osa Euroopa mandri üle. Tema järgmine sihtmärk oli Suurbritannia. Füüreril olid seoses Briti saartega suured unistused, mis aga ei teostunud kunagi. (8 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

JÕULUD RINDEL: Nii Esimese kui ka Teise maailmasõja ajal veetsid miljonid sõdurid jõulupühi rindel. Sellal kui ümberringi langesid mürsud, püüdis tagala sõduritele veidikegi helgemat meeleolu luua, saates neile kingitusi, head toitu ning jõulukaarte ja kirju. Sõdivate riikide propaganda üritas just jõuluajal rindeelu ilustada ja kirjeldada sõdurite eluolu lausa idüllilisena. (6 lk)

BIN LADENI KÄSILANE: New Yorgi 2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku üks juhte Mohammed Atta ja ta kaaslased elasid tudengipõlves Hamburgis kõigiti prohveti juhtnööride kohaselt. Nad soovisid osaleda pühas sõjas ning Osama bin Ladenil leiduski neile üks ülesanne. (10 lk)

RÄNDAV VIIKINGINAINE: Gudrid Thorbjörnitütar osales Gröönimaa asustamises, sünnitas Ameerikas esimese eurooplase ning käis palverännakul Roomas. Ta oli ajaloo kõige seiklushimulisem viiking, kelle rännukirg ei lubanud leppida talunaise rolliga. (4 lk)

JÕULUKINKIDE AJALUGU: Kindlasti on kõik kuulnud, et jõuluvana töökoda on täis usinaid päkapikke. Tegelikult täidavad päkapikkude ülesandeid töönarkomaanidest leiutajad, kes mõtlevad laste tarvis välja pikajalgseid Barbie-nukke, maagilisi vedrusid ja miniatuurseid aurumasinaid. (6 lk)

KONSTANTIN PÄTSI LAPSEPÕLV: Ehkki Konstantin Pätsi sünnikohta Tahkuranda püstitati hiljem tema mälestussammas, möödus värvikam osa Pätsi lapsepõlvest hoopis Pärnus ja Raekülas. Muu hulgas pidi ta oma pere lehma mööda Pärnu linnatänavaid ajama ning jälitama vargaid. (4 lk)

IMEVÕIMETEGA PÜHAKUD: Fantastilised lood lohetapjatest rüütlitest ja kangelannadest, kelle soontes voolas piim, aitasid levitada kristlust. Superkangelased kindlustasid kirikule ka tohutu sissetuleku. (4 lk)

KARATE AJALUGU: Tänapäeval on Aasia võitlustehnikad kujunenud võistlusspordialadeks. Mitte eriti kaua aega tagasi võis aga karate- või džudžitsuoskus surmast päästa. Munkadele ja talupoegadele oli oskus relvadeta võidelda ainus viis, kuidas nad said end röövlite rünnakute eest kaitsta. (4 lk)

VIKTORIIN: Mongolid

RISTSÕNA: Terrorism

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555