Imeline Ajalugu jaanuar, 01/2022 (125)

Ajakirja Imeline Ajalugu jaanuarinumbri 100-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

EESTI VABARIIK 100: Mis toimus eri aastatel (6 lk)

AJALOOLINE HETK: Stuudios on ansambel Rock Hotel (2 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

JUMINDA TRAGÖÖDIA: 1941. aasta augustis alustab rohkem kui paarisajast laevast koosnev karavan Tallinnast meeleheitlikku teekonda Kroonlinna poole. Punaarmee sõdurid ja Balti laevastiku mereväelased, Eesti NSV juhtkond ja kommunistliku partei ladvik püüavad täistuubitud alustel põgeneda pealetungiva Saksa armee eest. Merel ootavad laevu Saksa ja Soome miiniväljad, torpeedokaatrid ja pommilennukid. Algab maailma ajaloo üks ohvrirohkeim merelahing. (16 lk)

NOBELI SKANDAALID: Nobeli auhind on algusest peale alust andnud negatiivse alatooniga pealkirjadeks, sest võitlus maineka autasu pälvimise nimel on olnud armutu. Käiku on läinud onupojapoliitika, räpased intriigid ja korruptsioon. (4 lk)

SUURIMAD MAJANDUSKRIISID: Tulbisibulad, kolooniad, raudteed ja jalgrattad – hiigelkasumi lubamine on ajast aega ahvatlenud inimesi tegema saatanlikke investeeringuid, mis enamasti lõpevad krahhiga. Anname ülevaate ajaloo suurimatest majandusmullidest. (6 lk)

AJALOOLINE HETK: Tänavale tõstetud perekond pärast Ameerika majanduskrahhi. (2 lk)

ROOTSI NÕIAJAHT: Kui Lääne-Euroopas kogusid hoogu nõiajahid, säilitasid Põhjamaad veel pikaks ajaks selge pea. 1668. aastal läksid siiski ka rootslased hulluks. Hüsteeriat juhtisid lapsed, kes otsisid nõidu kõikjalt, isegi omaendi emade seast. (4 lk)

TERROR NEW YORGIS: Taevas oli helesinine ja õhk varasügiseselt klaar, kui kaks lennukit otse keset pahaaimamatut New Yorki Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidesse lendasid. Miljonid televaatajad jälgisid, kuidas hooneisse lõksu jäänud inimesed 102 minuti vältel oma elu eest võitlesid. (14 lk)

ÜMBERLÕIKAMINE JUMALA NIMEL: Vanad egiptlased lõikasid poiste eesnaha ära kivinoaga. Nende meelest pidi see protseduur parandama suguliikme hügieeni, kuid Lähis-Idas sai ümberlõikus osaks lepingust jumalaga. (4 lk)

VIIS MINUTIT HOLOKAUSTIST: Holokaust on moodsa aja üks hirmsaimaid genotsiide. Alates 1941. aastast kuni Teise maailmasõja lõpuni 1945. aastal tapsid natsid 980 koonduslaagris kokku üle kuue miljoni juudi. (2 lk)

PRILLIDE LEIUTAMINE: Tänu prillidele said kehva nägemisega inimesed äkki taas selgesti näha. Siiani on jäänud mõistatuseks, kes need väärt instrumendid leiutas. (2 lk)

KUNINGANNA VICTORIA KIRI OMA TÜTRELE: Üheksa lapse emana teadis Suurbritannia kuninganna Victoria kõike abielunaise elust, mis ei olnud 19. sajandil just roosiline. Kirjas oma äsja abiellunud tütrele, keda kutsuti samuti Victoriaks, pihib kuninganna, kui kurb on ta selle üle, et peab saatma oma tütred abieluvoodi koledusi kannatama. (2 lk)

RISTSÕNA: Nõiad

VIKTORIIN: Mootorsõidukid ja võidusõidud.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555