Imeline Ajalugu juuni, 06/2022 (130)

Ajakirja Imeline Ajalugu juuninumbri 92-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

EESTI VABARIIK 100: Mis toimus eri aastatel (6 lk)

HUSSIIDIDE VANKERKINDLUSED: Kui preester Jan Hus 1415. aastal ketserina põletati, tõstsid tema poolehoidjad Böömimaal mässu. Ülestõusu püüdis lämmatada 80 000 ristirüütlit, ent üks ühesilmne väejuht lõi oma superrelvaga nad taganema. (8 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

VÕITLUS SOOME LAHEL: Väike kaljusaar Bengtskär Soome lahe suudmes oli suure strateegilise tähtsusega. Kui puhkes Jätkusõda, otsustasid Nõukogude väed saare vallutada ja sealse tuletorni õhkida. Soomlastel oli teistsugune arvamus. (4 lk)

KUNINGAS MIDAS: Legendi järgi muutus kõik, mida kuningas Midas puudutas, kullaks. Arheoloogilised uuringud näitavad, et kulda oli Midasel tõepoolest jalaga segada, kuid kuldse kuninga suurimad saladused ootavad alles avastamist. (8 lk)

CALIFORNIA KULLAJAHT: Töölised ehitasid Californias ühe jõe äärde saeveskit, kui keegi märkas vees midagi helkimas. Kuld! Californias ja kogu Ameerika Ühendriikides puhkes kullapalavik, mis tõi mõnele rikkust, ent paljudele kannatusi. (4 lk)

EESTI VIIKINGID: Teadlased on sajandeid mööda vaadanud faktist, et läänemeresoomlased olid samasugused viikingid nagu muistsed Skandinaavia sõdalased. Tänapäeva Soome, Eesti ja Läti võtavad nüüd sisse koha viikingimaade seas. (4 lk)

PÕHJAMAADE PARIMAD KUMMITUSMAJAD: Ikka ja jälle kohatakse vanades lossides elusalt müüritud naisi, verejanulisi tontkoeri ja isegi üht vana natsi, kes järjekindlalt Norra kuninga ihukaitsjaid kummitab. Teadlased on jälile jõudnud küsimusele, miks on kummitused kiindunud kesköötundi ja vanadesse majadesse. (8 lk)

MUUTUV ILUIDEAAL: Tänapäeva fitnessigurud oleksid šokeeritud, kui peaksid järgima mineviku iluideaale. Mitte väga ammu peeti kahvatut nahka ja rasvarulle jõukuse märgiks. (4 lk)

KADIORU LASTEPARK: Kadrioru lastepaviljon ja noortepark tähistab tänavu oma 85. sünnipäeva. 1930. aastail laste rõõmuks rajatud kompleks on suures osas säilinud tänapäevani ning olnud laste teenistuses kõigi riigivõimude ajal, kirjutab Tallinna Linnamuuseumi Kadrioru lastemuuseumi Miiamilla juhataja Jane Meresmaa-Roos. (8 lk)

AFGANISTANI BUDDHAD: 2001. aastal laastas Afganistani nälg. Pärast viit aastat võimulolemist vajas Talibani režiim meeleheitlikult abi, kuid välismaailm boikottis neid. Konflikti esimesteks ohvriteks said kaks erilist Buddha kuju. (4 lk)

VIKTORIIN: Konkistadoorid

RISTSÕNA: Kuld

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555