Imeline Ajalugu juuli, 07/2022 (131)

Ajakirja Imeline Ajalugu juulinumbri 92-l leheküljel kirjutame:

UUDISED: Uuem ajalooalane info (5 lk)

KÜSI AJALOOLASELT: Põnevad küsimused ajaloolastele (5 lk)

EESTI VABARIIK 100: Mis toimus eri aastatel (6 lk)

PÜHA GRAALI OTSINGUD: Karikas, kuhu koguti Jeesuse veri, annab legendi järgi oma valdajale igavese elu. Seda kristluse suurimat aaret on sajandeid otsinud nii templirüütlid, arheoloogid kui ka aardekütid. Võib-olla hoitakse seda kõigile vabalt ligipääsetavana hoopis Valencias. (8 lk)

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

KESKAEGSETE LUGUDE MORAAL: Lood Hamelni rotipüüdjast ja Wilhelm Tellist olid enamat kui pelgalt meelelahutus. Keskaegsed legendid sisaldasid moraali, mis pidi kuulajatest tegema paremad inimesed. (4 lk)

LENDAV HOLLANDLANE: Kui horisondile ilmub tontlik laev Lendav Hollandlane, siis on oodata surmavaid õnnetusi. Väga paljud meremehed on olnud veendunud, et nad on silmanud selle kummituslaeva purjesid. Sugugi kõik neist pole seda kohtumist üle elanud. (8 lk)

NAISÕIGUSLANE ELIZABETH PACKARD: Elizabeth Packard ei kõhelnud kunagi oma abikaasaga vastuollu minemast. See oli 1860. aastate USAs ohtlik komme, sest abikaasa võis oma naise vaimuhaiglasse saata ilma mingisuguse tõendita, et too on nõdrameelne. (4 lk)

LOCH NESSI KOLETIS: Kas ta on suur kala või eelajalooline dinosaurus? Lugematul arvul pealtnägijaid on jälginud Šotimaal Loch Nessi järves elutsevat koletist. Niipea, kui kohale ilmub mõni teadlane, kaob elukas hägusesse vette. (6 lk)

SOOME TV: Pärast Teist maailmasõda jäi Soome vabaks, kuid Eesti sattus pooleks sajandiks Nõukogude impeeriumi küüsi. Me olime Moskva ajas ja ruumis nagu koopas või kotis ning kommunistlikud võimulolijad otsustasid, mida meile keelatud maailmast teada anda ja näidata. Õnneks sigines meile siia koopasse tunnel või kotisuu, millest me nägime vabaduse valgust. Sealt avanes vaade vaba maailma paradiisiaeda, kirjutab Tõnu Pedaru. (6 lk)

TÜNNIELANIK DIOGENES: „Astu mu päikese eest ära,“ lausus räbalais vana mees, kui Aleksander Suur teda külastas. Filosoof Diogenes pilkas rikkaid tahumatute sõnadega. Niisugusel moel levitas ta oma erilist maailmavaadet. (4 lk)

MÜÜDIMURDJA: Kas president Kennedy ütles „Olen berliinlane“ või hoopis „Olen moosipirukas“?

AMEERIKLASTE ANTARKTIKA-LIIKUR: Amundseni ja Scotti legendaarsed ekspeditsioonid ahvatlesid rändureid lõunapoolust vallutama. 1939. aastal ehitati Ameerika Ühendriikides sel eesmärgil koguni spetsiaalne sõiduk. Probleemid hakkasid kuhjuma aga juba enne Antarktikasse saabumist. (4 lk)

TEEBA HOMODE ELIITÜKSUS: Sparta oli Kreekas domineeriv jõud, kuid Teeba linnriigil sai türannidest villand. Nad heitsid kõik tavalised sõjareeglid kõrvale ja panid kokku 150 geipaarist koosnenud eliitüksuse, mis pidi võitmatuna tunduva vaenlase purustama. (7 lk)

VIKTORIIN: Ristisõjad

RISTSÕNA: Antarktika

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555