Iseseisvas Eestis jalad alla saanud linnaeliit ei soovinud oma söögilaual enam piirduda kartuli ja soolalihaga. Õhinal hakati proovima uudseid euroopalikke roogi ning juurutama peenemaid söögikombeid. Au sisse tõusis vitamiinirikas ja kalorivaene toit, mis aitas daamidel taljet hoida.
© Eesti Rahva Muuseum / Carl Sarap / Virumaa muuseumid
ANU KANNIKE
1. JUUNI 2022
Eesti Vabariigi algusaastail valitses sõjajärgne kitsikus ning toidulaud jäi üpris lihtsaks ja talupoeglikuks – söödi põhiliselt kartulit, rukkileiba ja teraviljaroogi liha ja kala lisandiga. 1920. aastate keskpaigaks oli aga elatustase kiiresti tõusnud ning uus linna-keskklass ja eliit hakkasid toituma palju mitmekesisemalt ning varasemast teadlikumalt.
Toidukaupluste arv suurenes ja neis laienes nii kodumaise toiduainetööstuse toodangu kui ka importkaupade valik. Rohkem hakati sööma aedvilja, piimasaadusi ning mune, vähem teraviljatoite. Kui varem oli ka linnades, eriti agulites talveks talupoeglikul kombel liha ja kala soolatud ja kapsaid hapendatud ning kartuleid varutud, siis nüüd hakati sellest loobuma ja toitu osteti pigem mitu korda nädalas turult või poest.
1930. aastail hakkas osa tootjaid pakkuma ka pool- ja kulinaariatooteid. Ühisus Eesti Eksporttapamajad reklaamis ligikaudu 40 vorstisordi kõrval ka oma köögiosakonnas toodetavaid sülte (seda müüdi umbes 1000 kaussi päevas), praade, pasteete, kotlette, frikadelle, kapsarulle, rosoljet jne, mida keskklassi perenaised ka meelsasti ostsid. Eriti menukad olid valmistoidud pühade eel.
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Lätis, Leedus ja Hollandis.
© 2022 Imeline Ajalugu - Kõik õigused kaitstud