Keskaegse kuninga tegi tugevaks puder

Keskaegsed kuningad ei maiustanud iga päev lihaga, vaid vitsutasid kõhu täis lihtsast pudrust.

© Getty Center

JANNIK PETERSEN

4. AUGUST 2022

Levinud ettekujutust mööda lasksid keskaegsed kuningad iga päev hea maitsta hakitud paabulinnulihal, kastmes küpseta­tud luikedel ja vardasse aetud metssigadel. Cambridge’i ja Edinburghi ülikooli teadlaste uurimistöö näitab, et säärane arvamus on liialdatud.

Teadlased uurisid 2023 luustikku, mis pärinevad 5.–11. sajandi haudadest. Nad eeldasid, et kuna angolsaksi ülikud sõid palju liha, pidanuks kunglikel ja aadlisoost luukeredel olema kahjustusi, mis kaasnevad valgurikka dieediga.

Teadlased said üllatuse osaliseks. Nii rikaste kui ka vaeste inimeste luustikud olid võrdlemisi ühtemoodi terved. Selgub, et nii kuningad kui ka nende alamad sõid üsna ühesugust toitu. Keskaegseis kirjalikes allikais kirjeldatakse rikkalikke söömaaegu. Need võisid tõesti toimuda, kuid harva.

„Luude uuringud näitavad meile, et tolleaegne dieet oli eri sotsiaalsetel klassidel palju ühesugusem, kui me siiani arvasime. Meie uurimistulemuste põhjal võib järeldada, et inimesed elasid peamiselt jahust tehtud karaskist ja sõid lisaks vähesel määral liha ja juustu,“ rääkis Edinburghi ülikooli bio­arheoloog Sam Leggett.

Tema sõnul on täiesti kindel seegi, et kuningad ja muud ülikud sõid iga päev palju viljaputru, millele oli lisatud rohelist, nagu porrulauk ja sibul. Liha oli nende igapäevamenüüs vähe.

Kuninglikke söömaaegu, kus lauad olid lihamägede all lookas, võeti ette harva.

Tule minevikku!

Meie lugude täies mahus lugemiseks pead olema tellija.

LOGI SISSE kui juba tellid!

Ajakiri + digi

Paberajakiri + kõik lood mobiilis/arvutis

Ainult digi

Kõik lood mobiilis/arvutis

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Loo uus kasutaja!

Täida allolev vorm registreerumiseks

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress