Kust on pärit friikartulid?

Teada on, et kartuli tõid Euroopasse hispaanlased, ent nii belglased kui ka prantslased väidavad, et nemad valmistasid esimesed friikartulid.

© SHUTTERSTOCK

BUE KINDTLER-NIELSEN

5. MÄRTS 2022

Friikartulite sünd on kadunud ajaloo uttu ja toiduloolased pole üksmeelel selles, kes esimesena oma hambad kuldsesse kartulipulka lõi. Mõne kartulieksperdi arvates pärineb friikartul Belgia lõunaosast, sest sealsetel Maasi jõe äärsetel kaluritel oli kombeks väikesi kalu õlis küpsetada. Talvel, kui kõik püütud kalad olid ära söödud, viskasid kalurid õlipotti pikuti peenemateks tükkideks lõigatud kartuleid.

Legendi järgi olevat Belgia friikartulid Esimese maailmasõja ajal hakanud meeldima USA sõduritele, kes viisid selle roa valmistamise oskuse koju kaasa. Peagi muutusid friikartulid USAs burgeri alalisteks kaaslasteks. Kuna Belgia lõunaosas räägitakse valdavalt prantsuse keelt, panid ameeriklased uuele maiuspalale nimeks French fries ehk „Prantsuse praetud“.

Prantsusmaa ja Hispaania nõuavad friikartulite sünnikoha au aga endale. Hispaania konkistadoorid olid esimesed eurooplased, kes 16. sajandil kartulit maitsesid. Kuna paljud Hispaania road eeldavad õlis küpsetamist, võidi seda teha ka eksootiliste mugulatega.

Prantsusmaal aga räägitakse, et Pariisi tänavail tegutsenud friikartulite müüjad juba 1790. aastal ja see olevat dokumentaalselt tõestatav.

Loe ka neid artikleid

Tule minevikku!

Meie lugude täies mahus lugemiseks pead olema tellija.

LOGI SISSE kui juba tellid!

Ajakiri + digi

Paberajakiri + kõik lood mobiilis/arvutis

Ainult digi

Kõik lood mobiilis/arvutis

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Loo uus kasutaja!

Täida allolev vorm registreerumiseks

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress