Teada on, et kartuli tõid Euroopasse hispaanlased, ent nii belglased kui ka prantslased väidavad, et nemad valmistasid esimesed friikartulid.
© SHUTTERSTOCK
BUE KINDTLER-NIELSEN
5. MÄRTS 2022
Friikartulite sünd on kadunud ajaloo uttu ja toiduloolased pole üksmeelel selles, kes esimesena oma hambad kuldsesse kartulipulka lõi. Mõne kartulieksperdi arvates pärineb friikartul Belgia lõunaosast, sest sealsetel Maasi jõe äärsetel kaluritel oli kombeks väikesi kalu õlis küpsetada. Talvel, kui kõik püütud kalad olid ära söödud, viskasid kalurid õlipotti pikuti peenemateks tükkideks lõigatud kartuleid.
Legendi järgi olevat Belgia friikartulid Esimese maailmasõja ajal hakanud meeldima USA sõduritele, kes viisid selle roa valmistamise oskuse koju kaasa. Peagi muutusid friikartulid USAs burgeri alalisteks kaaslasteks. Kuna Belgia lõunaosas räägitakse valdavalt prantsuse keelt, panid ameeriklased uuele maiuspalale nimeks French fries ehk „Prantsuse praetud“.
Prantsusmaa ja Hispaania nõuavad friikartulite sünnikoha au aga endale. Hispaania konkistadoorid olid esimesed eurooplased, kes 16. sajandil kartulit maitsesid. Kuna paljud Hispaania road eeldavad õlis küpsetamist, võidi seda teha ka eksootiliste mugulatega.
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Lätis, Leedus ja Hollandis.
© 2022 Imeline Ajalugu - Kõik õigused kaitstud