Klassikaline pitsa Margherita on tomatikastme, mozzarella ja basiilikulehtedega.
© Shutterstock
EMRAH SÜTCÜ & BUE KINDTLER-NIELSEN
1. APRILL 2020
Rahva armastatud pitsa Margherita nime päritolu kohta on mitu teooriat. Levinuim neist on see, et pitsa sai nime Itaalia kuninganna Margherita di Savoia järgi (1851–1926). Ühel 1889. aasta juunikuu päeval Napolis olles palunud peenest Prantsuse toidust tüdinud kuninganna linna parimal pitsavalmistajal Raffaele Espositol küpsetada kolme sorti pitsat. Üks pitsa oli küüslauguga, teine, mida kutsuti Napoli pirukaks, oli anšoovise-, tomati- ja juustutäidisega. Kolmas pitsa, mis oli tomativiilude, Mozzarella juustu, basiiliku ja oliiviõliga, maitsenud kuningannale väga. Kuningliku heakskiidu auks olevat Esposito nimetanud selle pitsa Margheritaks.
Itaalia kuninganna versiooni üle siiski vaieldakse, sest sama sorti pitsasid valmistati Napolis juba enne kuninglikku visiiti. Näiteks mainib üks kirjalik ajalooallikas Margherita pitsat juba 1866. aastal.
Küll aga pole teada, kas see pitsa oli Esposito pitsaga sarnane. Alternatiivse seletuse järgi sai pitsa oma nime margareeta ehk kirikakra järgi, sest pitsa meistrid paigutasid mozzarella-lõigud ja basiilikulehed tainale samamoodi nagu lilleõielehed.
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Lätis, Leedus ja Hollandis.
© 2022 Imeline Ajalugu - Kõik õigused kaitstud