Makaronid: kogu maailma lemmiktoit

Legendi järgi tõi makaronid Itaaliasse Marco Polo Hiinast, ent selleks ajaks olid itaallased söönud nii makarone kui ka lasanjet juba pikka aega. Ka teised seiklejad reisisid ja tõid kaasa oma retseptid, muutes makaronid maailma üheks populaarsemaks roaks.

© Bridgeman Art Library / IBL Bildbyrå

SARA GRIBERG

NOVEMBER 2020

Siiani on selgusetu, millal täpselt tekkis legend, et makaronirooga tutvustas Itaaliale Marco Polo. Ise ta seda au endale kunagi ei omistanud. Sellest hoolimata püsib legend visalt.

Kui Marco Polo 1295. aastal pärast umbes kahekümne aasta pikkust Aasias rändamist koju Veneetsiasse naasis, avaldas ta oma seiklustest raamatu. Selles kirjel­das ta Hiina valitseja Hubilai õu­konnas sööda­vaid nuudleid, mis olid tehtud riisijahust või leivapuu viljast. Kuna paljud tänapäevased asjad on aegade jooksul Euroopasse imporditud just nimelt Hiinast, võtavad inimesed ilmselt enesestmõistetavana, et ka makaronide söömine on sealt pärit, ja kui see on nii, siis pidi seda rooga eurooplastele tutvustama Marco Polo. 

Itaalia makaronid, mida valmistatakse durum- ehk kõvanisujahust ja veest, olid Marco Polo Hiinast naasmise ajaks Itaalias siiski juba varem levinud.

Tule minevikku!

Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Lätis, Leedus ja Hollandis.

LOGI SISSE kui juba tellid!

Ajakiri + digi

Paberajakiri + kõik lood mobiilis/arvutis

Digi

Kõik lood mobiilis/arvutis

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Loo uus kasutaja!

Täida allolev vorm registreerumiseks

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress