Milline vürts oli keskajal kalleim?

Ettevõtlikud kaupmehed teenisid eksootiliste vürtside Euroopasse toomisega terveid varandusi.

© DEA / J. E. BULLOZ / Getty Images

BUE KINDTLER-NIELSEN

1. NOVEMBER 2021

Tänapäevases vääringus ligikaudu 13 000eurose kilogrammihinnaga safran oli keskajal hinnalisim vürts ning on peaaegu samasugust hinda hoidnud siiamaani. Safrani kalli hinna põhjustab raske tootmisviis, sest safranit saadakse üheainsa kindla krookuse õie tolmukatest.

Teiste vürtside, näiteks nelgi, kaneeli ja pipra hind on transpordi arenedes ning odavnedes kolinal alla tulnud, sest kuni rohepöörde alguseni muutus kaugetest maadest eksootiliste vürtside importimine üha odavamaks.

Keskajal tuli vürtsikaupmeestel ränna­ta kuid või isegi aastaid mööda Aasia käänulisi kaubaradu ja liikuda raskesti läbitavatel või vaenulikel marsruutidel.

Tule minevikku!

Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Lätis, Leedus ja Hollandis.

LOGI SISSE kui juba tellid!

Ajakiri + digi

Paberajakiri + kõik lood mobiilis/arvutis

Digi

Kõik lood mobiilis/arvutis

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Loo uus kasutaja!

Täida allolev vorm registreerumiseks

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress