Mis oli roomlaste kiirtoit?

Paljud Rooma linnade elanikud elasid üürimajades, mille tubades polnud kööki, ning seepärast oli tänavatoit vanaaja roomlaste seas populaarne.

© Lebrecht History / Bridgeman Images

EMRAH SÜTCÜ JA BUE KINDTLER-NIELSEN

03. VEEBRUAR 2021

Päeva söögi­korrad söödi kohalikus termopooliumis, mis müüs kiiresti valmistatavaid ja odavaid toite, mida sai käigu pealt süüa. Need kiirtoidukohad asusid harilikult suurte hoonete tänavataseme korrustel ja uks avanes tänavale, kus liikus palju inimesi.

Kundele pisteti pihku portsjon valmistoitu: muna, läätsed, hapendatud köögiviljad, kala või mitut sorti liharoad. Kaasa müüdava toidu lõpetuseks võis saada peotäie pähkleid või juustu meega ja see loputati alla tugevalt maitsestatud veiniga.

Roomlased tarbisid aastas tonnide viisi kanget kalakastet.

© Shutterstock

Kalakaste sobis kõige juurde

Roomlased armastasid garum’it, mida lisati peaaegu igale roale. Kastet valmistati suurtes vannides, kuhu laoti kalade puhastamise jäägid, aga ka väikekalad, ning need raputati üle soolaga. Seejärel lisati vein ja ürdid ning kaste jäeti kuudeks laagerduma, kuni see oli saavutanud õige konsistentsi.

Üürimajades insula’tes elasid Rooma vaesemad elanikud, ent ülikumajades olid nii nelinurkne siseõu ja köök kui ka orjad, kes toitu valmistasid. Termopooliumidele vaadati viltu kui kohtadele, kus viibisid vargad, joodikud ja mängurid. Rooma ajaloolase Cassius Dio järgi keelanud keiser Claudius 41. aastal pKr need söögikohad ning „ta karistas neid, kes ei kuuletunud sellega seoses“.

Tule minevikku!

Meie lugude täies mahus lugemiseks pead olema tellija.

LOGI SISSE kui juba tellid!

Ajakiri + digi

Paberajakiri + kõik lood mobiilis/arvutis

Ainult digi

Kõik lood mobiilis/arvutis

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Loo uus kasutaja!

Täida allolev vorm registreerumiseks

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress