19. sajandil polnud seebitegu perenaisele ohutu tegevus. Ajapikku muutus see väljaõppinud käsitöölise ametiks.
© Science & Society Picture Library
IMELINE AJALUGU
1. JUUNI 2023
Kunagi valmistasid seepi kõik perenaised oma koduköögis. 17. ja 18. sajandil võtsid ohtliku töö üle seebikeetmisele spetsialiseerunud käsitöölised.
Seebi üks olulisi komponente on leelis – söövitav aine, mis põhjustas tihti õnnetusi, näiteks pimedaks jäämist. Leelise saamiseks tuli keeta vaiguvaese puidu põletamisest saadud tuhka pehme vihmaveega.
Seejärel keeseti lehmadelt, sigadelt või lammastelt saadud rasva, kuni see muutus ühtlaseks vedelaks massiks.
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Lätis, Leedus ja Hollandis.
© 2022 Imeline Ajalugu - Kõik õigused kaitstud