Mis tööd tegi seebikeetja?

19. sajandil polnud seebitegu perenaisele ohutu tegevus. Ajapikku muutus see väljaõppinud käsitöölise ametiks.

© Science & Society Picture Library

IMELINE AJALUGU

1. JUUNI 2023

Kunagi valmistasid seepi kõik perenaised oma koduköögis. 17. ja 18. sajandil võtsid ohtliku töö üle seebi­keetmisele spetsialiseerunud käsitöölised.

Seebi üks olulisi komponente on leelis – söövitav aine, mis põhjustas tihti õnnetusi, näiteks pimedaks jäämist. Leelise saamiseks tuli keeta vaiguvaese puidu põletamisest saadud tuhka pehme vihmaveega.

Seejärel keeseti lehmadelt, sigadelt või lammastelt saadud rasva, kuni see muutus ühtlaseks vedelaks massiks.

Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Lätis, Leedus ja Hollandis.

LOGI SISSE kui juba tellid!

Kingitus väärtusega 53€!

Telli Imeline Ajalugu püsimaksega 10,95 € ja saad 53 eurot väärt kingituse!

  • Uudised sinu telefonis/arvutis iga päev
  • Paberajakiri iga kuu
  • Digitaalne arhiiv teemade sügavuti uurimiseks
  • Hariv lugemine kogu perele, koolilapsest vanaema-vanaisani
  • Püsimaksega tasud ühe kuu kaupa
Telli

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress