Nüüd teame, kuidas vanade roomlaste vein maitses

Ajaloolased julgevad pärast põhjalikku uurimistööd väita, et Rooma impeeriumis toodetud veinid olid oluliselt kvaliteetsemad, mitmekülgsemad, pikema säilivusajaga ning parema maitsega, kui seni arvatud.

© Shutterstock

NANNA VIUM

29. JAANUAR 2024

Belgia Kenti ülikooli ja Poola Varssavi ülikooli uurijad ütlevad teadusajakirjas Antiquity avaldatud uurimuses, et umbes Kristuse sünni ajal jõid Rooma linna umbkaudu 550 000 elanikku igal aastal 200 miljonit liitrit veini. Aga mis maitsega vanade roomlaste vein oli? Ning kuidas see võrreldes tänapäevaste veinidega maitses? Neile küsimustele on ajaloolastel nüüd üsna konkreetsed vastused.

Kahe tuhande aasta vanuste veinide maitse kindlaks tegemiseks uurisid arheoloogid iidseid veini säilitamise anumaid, nn doliumeid, ning võrdlesid neid tänapäeval veinitööstuses kasutatavate mahutitega ja neist saadava toodanguga. Vanade roomlaste dolium oli suur keraamiline mahuti, millesse mahtus kuni 1000 liitrit viinamarjamahla. Rooma impeeriumis kasutati doliumeid selleks, et veini kääritada.

Kõrge kvaliteediga vein

Seda, et roomlaste veinitoodang oli väga suur, on ajaloolased ammu teadnud. Aga nüüd julgevad ajaloolased ka väita, et roomlaste veinid olid oluliselt kvaliteetsemad, pikema säilimisajaga ning parema maitsega, kui seni arvatud.

Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Lätis, Leedus ja Hollandis.

LOGI SISSE kui juba tellid!

Kingitus väärtusega 53€!

Telli Imeline Ajalugu püsimaksega 10,95 € ja saad 53 eurot väärt kingituse!

  • Uudised sinu telefonis/arvutis iga päev
  • Paberajakiri iga kuu
  • Digitaalne arhiiv teemade sügavuti uurimiseks
  • Hariv lugemine kogu perele, koolilapsest vanaema-vanaisani
  • Püsimaksega tasud ühe kuu kaupa
Telli

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress