Teadlased taaslõid roomlaste kuulsa mädakalakastme

Roomlased armastasid garum’it ja lisasid seda peaaegu igasugusele toidule. Peagi saame ka meie seda maitsta.

© CAROLE RADDATO

JANNIK PETERSEN

5. APRILL 2022

Kuidas maitses roomlaste legendaarne kalakaste garum? Hispaania Cádizi ja Sevilla ülikooli teadlased otsustasid selle kindlaks teha. Samalaadseid katseid on tehtud varemgi. Garum’it, mis oli antiikaja vaste ketšupile, saab tänapäeval osta poest nimetuse liquamen all.

Hispaania teadlaste eesmärk oli taastada ajalooliselt autentne kaste. Esmalt uuriti põhjalikult garum’i retsepte, mis on meie ajani säilinud 3. sajandist. Selgitati välja, et kalakaste koostisosadeks olid tugevasti soolatud anšoovised, millele lisati münti, salveid, tüümiani, tilli, koriandrit ja apteegitilli. Seejärel võeti ette veelgi põhjalikum uurimistöö ning analüüsiti söestunud garum’i-jäänuseid, mis leiti antiikaja linna Pompei ühe kalakastmetöökoja kannude põhjast.

Saadud teadmiste varal asusid teadlased kalakastet valmistama. Nagu roomlased, lasksid ka nemad toorainetel pitseeritud kannu­des 25 päeva seista.

Fermentatsiooni­protsessi järel kannud avati ja mädanenud kalamassist sõeluti välja nahad-luud. Kaste oligi nautimiseks valmis.

„Esimene laar, mille me valmistasime, õnnestus väga hästi,“ kiitles Victor Palacios Cádizi ülikoolist. Teadlaste sõnul meenutas saadud kaste umamit (lihamaitset – toim). Üks Hispaania restoran juba ongi antiikaja kalakastme oma menüüsse võtnud.

Roomlased maitsestasid kalakastmega nii lihatoite kui ka küpsetisi.

© CAROLE RADDATO

Loe ka neid artikleid

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Loo uus kasutaja!

Täida allolev vorm registreerumiseks

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress