Terror Mekas

1979. aastal vallutasid terroristid Mekas asuva Suure Mošee. Kuulsas sakraalehitises aset leidnud draama kestis kaks nädalat.

Terroristide juht oli Juhayman al-Otaibi, 43aastane jutlustaja, kes põlgas Saudi kuningaperet. Tema hinnangul oli kuningapere usu hüljanud ning liiga tihedas koostöös lääneriikidega. Terroristide arvates tõlgendas kuninglik perekond islamit liiga liberaalselt, ta pidanuks muuhulgas piirama naiste õigusi, keelustama televisiooni ja alkoholi ning sulgema islamit kritiseerivad ajalehed.

1979. aasta 21. novembri varahommikul võtsid al-Otaibi ja tema mehed Suure Mošee oma kontrolli alla. Seejärel kindlustasid nad ennast pühakojas. Sama päeva õhtupoolikul pidasid terroristid ja valitsusväed esimesed tulevahetused. 21. novembri õhtul palus kuningas Saudi Araabia kõrgeima usunõukogult (ulama) luba, et Suurt Mošeed rünnata.

22. novembri varahommikul, kui oli veel pime, tegid valitsusväed esimese tõsise rünnakukatse. Terroristid lõid selle tagasi. 23. novembri öösel andis usunõukogu loa kasutada mošee ründamisel raskerelvastust. Esmalt neutraliseeriti minarettidesse varjunud täpsuslaskurid ning 25. novembril saadi pühakoja maapealne osa kontrolli alla.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

30. novembriks oli võitlus kestnud terve nädala. Terroristid olid varjunud Suure Mošee maa-alustesse koridoridesse, neil oli veel pantvange. Saudid olid selleks ajaks endale appi palunud Prantsuse eriüksuslased. Koos prantslastega töötati välja plaan, millekohaselt tuli lasta hoonekompleksi maa-alustesse osadesse gaasi. 4. detsembri varahommikuks oli hoonekompleks täielikult vabastatud. Sõltumatud allikad oletavad, et kogu operatsiooni käigus hukkus umbes tuhatkond inimest.

Artikkel Suure Mošee tagasivallutamisest terroristidelt ilmus ajakirja Imeline Ajalugu 2011.   aasta novembri numbris, lugu oli 8 leheküljel.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130