Kolumbus põhjustas jääaja

IMELINE AJALUGU

11. juuli 2012, 10:23

Ameerika avastamine Christoph Kolumbuse poolt 1492. aastal tekitas suuri kliimamuutusi, millega kaasnes niinimetatud väike jääaeg. Sellisele järeldusele on jõudnud USA Stanfordi Ülikooli geokeemik Richard Nevle.

Nevle´i sõnul hukkus eurooplaste toodud haigustesse kuni üheksa kümnendikku Ameerika algasukatest. Elanikkonna massilise hukkumise tagajärjel jäi suur hulk põllumaad sööti ning sellele kasvas mets. Metsataimed omakorda hakkasid siduma suuri süsinikdioksiidi koguseid. Eelmainitud protsessi tulemusel jahtusid nii atmosfäär kui ka maapinna temperatuur.

Antarktikast võetud jääpuursüdamike proovide analüüsid on näidanud, et atmosfääris sisalduva süsihappegaasi tase langes 16. sajandil märkimisväärselt. Peagi pärast seda saabus Euroopasse nn väike jääaeg, mis raskendas oluliselt põlluharimist. 

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: