Maailma vanim tempel

IMELINE AJALUGU

13. veebruar 2013, 15:34

Teadaolevalt vanima templi vundament ehitati umbes 10 000 aastat enne meie ajaarvamist Kagu-Türgis. Tempel nimega Göbekli Tepe on seega ligi 7000 aastat vanem kui näiteks Inglismaal asuv iidvana Stonehenge.

Göbekli Tepe tempel koosneb vähemasti seitsmest kiviringist, mille läbimõõt on 10 kuni 30 meetrit ning neid ringe moodustavad kiviplokid kaaluvad kuni 50 tonni.

Võib julgelt öelda, et templi avastamine pööras teadlaste teadmised varase kiviaja kohta pea peale. Seni oldi arvamusel, et suuremad ehitustööd muutusid võimalikuks alles siis, kui arenesid põllundusega tegelevad kultuurid, mis tootsid piisavalt toiduaineid. Göbekli Tepe templi avastamine näitab siiski, et ka nomaadid olid võimelised suuri ja keerukaid ehitisi püstitama.


Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: