Hitleri toidumaitsja pelgas iga suutäit

IMELINE AJALUGU

14. august 2013, 12:06

Kaks ja pool aastat elas Margot Wölk pidevas hirmus, et järgmine söögikord jääb tema viimaseks. Koos mitme teise noore naisega sunniti teda Adolf Hitleri toitu maitsema.

Margot Wölk oli tollal 24aastane. 1941. aastal pommitati tema kodu Berliinis ja noorel naisel tuli sealt lahkuda. Ta kolis ämma juurde tänapäeva Poolas asuvasse Gross-Partschi külla. Selle lähedal asus Hundikoobas – Hitleri kindlustatud kompleks ja peakorter idarindel.

Vahetult pärast seda, kui Margot kohale jõudis, tulid talle järele SS-lased. Neiu sunniti hakkama füüreri toidu maitsjaks. Ta ei istunud aga kunagi Hitleriga ühe söögilaua taga, vaid pidi kõiki toite maitsma köögis.
„Liha polnud kunagi,  sest Hitler oli taimetoitlane. Toit oli aga hea, väga hea. Ma ei saanud seda siiski kunagi nautides süüa,“ jutustas Margot Wölk Saksa ajakirjale Der Spiegel.

Wölki sõnul muutus õhkkond veel paranoilisemaks pärast 1944. aasta ebaõnnestunud pommiatentaati. Seejärel valvati teda kui puurilooma. Wölkil õnnestus põgeneda alles siis, kui venelased olid jõudnud Hundikoopast mõne kilomeetri kaugusele.

Veel aastaid pärast sõda kannatas ta painajalike unenägude all.
Margot Wölk ei istunud kunagi Hitleriga ühes lauas, ta pidi toite maitsma köögis.

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: