Türgist leiti põrguvärav

Arheoloogid usuvad, et leidsid kreeklaste müütilise värava allmaailma. Nn Plutoni värav arvatakse olevat Türgi edelaosas asuva antiikaja linna Hierapolise (nüüd Manbij) varemetes, kus Itaalia arheoloogid avastasid suure, templikompleksi koosseisu kuulunud koopa.

Türgi edelaosas asunud antiikaja linna Hierapolise (nüüd Manbij) väljakaevamistel avastasid Itaalia arheoloogid koopa, mis võib olla Plutoni värav ehk kreeka-rooma mütoloogia järgi sissepääs allmaailma.

Antiikaja kirjanikud kirjeldavad sissepääsu kui mürgiste aurude uduga koobast või grotti. Kreeka geograaf ja filosoof Strabon, kes elas 64 eKr kuni 24 pKr, jutustab oma teostes, kuidas ta heitis grotti varblasi ja need kukkusid kohe surnult maha.

Väljakaevamistel osalenud arheoloogid kinnitavad Straboni kirjeldatut: „Nägime kohe, kus surmatoov grott asub. Sellest tulevale soojale õhule lähemale lennanud linnud lämbusid otsekohe süsinikdioksiidis,“ sõnas Salento ülikooli klassikalise arheoloogia professor FrancescoD`Andria.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Mitu aastat kestnud Hierapolise väljakaevamistelt on leitud ka templi asukoht, bassein ja palverändurite pingid, kust viimased said vaadata, kuidas preestrid loomade ohverdamisriitusi pidasid. See linn oli oma kõrgajal kultuuride põimumise keskus, seal on tehtud hulgaliselt arheoloogiliselt olulisi leide.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130