Ristirüütlite hospidali tuleb restoran

Johanniitide rüütliordu hospidali peasaali rajatakse restoran ja muuseum  Foto: Reuters/Scanpix

Johanniitide rüütliordu suur hospidal Jeruusalemmas, mis põetas oma tippaegadel korraga kuni paari tuhandet patsienti, avatakse peagi huvilistele. Varemetes on võimalik külastada näitust keskaegsest Jeruusalemmast ning einestada restoranis.

Enne taastamistööde algust uurisid Iisraeli arheoloogid varemeid põhjalikult. 12 000ruutmeetrise hoonekompleksi ühe osa moodustab kuue meetri kõrgune massiivsete sammaste ja võlvidega peasaal. Tegu oli aastasadade jooksul Lähis-Ida suurima hospidaliga, kus töötas palju arste ja võis olla korraga 2000 patsienti.  Linna kristlikus kvartalis paiknevad varemed taastati ja hakkavad järgmisel aastal majutama nii näitust keskaegsest Jeruusalemmast kui ka restorani.

Algselt rajati hospidal püha linna külastavate palverändurite jaoks. Ristisõdade ajal 1099–1291 muutus vigastatute ja haigete arv aga äärmiselt suureks. Hospidali pidasid vaimuliku ordu mungad, keda nimetati hospitaliitideks. Ordust võrsus johanniitide ordu (hilisem Malta rüütliordu).

Ka pärast Jeruusalemma vallutamist 1187. aastal ja ristitüütlite linnast väljaajamist, lubas moslemi väejuht Saladin kümnel mungal jääda linna hospidali pidama. Hospidal töötas kuni 1457. aastani, mil hoone sai tugevas maavärinas tõsiselt kahjustada.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.
Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130