Aarde ebaseaduslik müük luhtus

Kullast kaunistused pärinevad Rooma sõjaväelase vormilt  Foto: DPA/Scanpix

Üks amatöörarheoloog leidis Saksamaa Rheinland-Pfalzi liidumaa metsast metalliotsijaga Rooma ajast pärineva suure aarde. Ametivõimude sõnul üritas mees seejärel ebaseaduslikul teel kuld- ja hõbeaaret müüa, küsides selle eest ligi miljon eurot.

Ekspertide hinnangul pärineb leitud aare 406. või 407. aastast, mil germaani hõimud Rooma riiki tungima hakkasid, ja aare võib seetõttu olla kuulunud mõnele rooma asehaldurile, väejuhile või ülikule, kes põgenemisel aarde maha mattis, et sellele hiljem järele tulla. Arheoloogide sõnul koosneb leitud varandus hindamatu väärtusega esemetest ja see on suurim hilisrooma ajast pärit aare, mis on Saksamaalt üles kaevatud.

Aardeleiu hulka kuulusid näiteks roomlaste sõjaväevormidel kasutatud kuldkaunistused, aga samuti hõbekujukesed, mis tõenäoliselt kaunistasid üliku kandetooli.

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130