Arheoloog leidis kuulsa Araabia Lawrence'i sõjalaagri

Üks esimese maailmasõja ajal Jordaania kõrbes tehtud foto juhtis arheoloog Neil Faulkneri Araabia Lawrence'i sõjaväelaagri jälgedele.

Mässuliste beduiinide sõjalaager, mida kasutas ka Briti leitnant Lawrence, leiti peaaegu tervikuna säilinult Jordaania kõrbest. Laagri avastanud arheoloogide sõnul on see maa-ala praegugi kaetud tühjade padrunikestade ja muu sõjalise varustusega, mida kasutas Araabia Lawrence'i nime all tuntud Briti ohvitser koos mässuliste araablastega võitluses türklaste vastu.

"Võib öelda, et leid on sõjakonflikte uuriva arheoloogia jaoks võrreldav Tutanhamoni haua leidmisega," ütles Neil Faulkner ajalehele MailOnline.

Ta leidis laagri üles koos arheoloog John Winterburniga, kes oli selleks ajaks otsinud laagrit juba neli aastat. Otsingud algasid ühe Briti piloodi 1918. aastal vaba käega kritseldatud kaardist. Winterburni jaoks tuli läbimurre siis, kui ta nägi fotot Briti sõduritest, kes seisid hammast meenutava mäe ees. Seda mäge oli ka Araabia Lawrence kirjeldanud.

Google Earthi abil määrasid nad piirkonna, kus laager olla võis, ja alustasid seejärel otsinguid jalgsi matkates. Nad leidsid lõpuks selle ebahariliku kujuga mäe ja mässuliste laagri jäänused selle jalamil.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Winterburn rõhutas ka seda, et Jordaaniast pole seni kunagi ühtegi brittide sõjaväelaagrit leitud.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130