Pika eluea retsept leitud

Eliksiir maitseb üpris kibedalt  Foto: Chrysalis Archeaology

Hea lonks kanget alkoholi, millesse on segatud tervendavaid taimi – selline on pikaealisuse retsept, kui uskuda väikese rohelise klaaspudeli pealiskirja. Pudelike ilmus välja USAs New Yorgis ühel ehitusplatsil. Pudelikesest leiti näiteks jälgi aaloest, mis ravib põletikku, ja rabarberipulbrist, mis väidetavalt toetab seedimist. Teadlased otsisid ühest 19. sajandi Saksa meditsiinikäsiraamatust üles ka täpse retsepti.

Pudel on 150 aastat vana ja vaid üks paljudest sadade vanade pudelite seas, mis on sellelt ehitusplatsilt leitud. Krundil asus kunagi Saksa mesindusühistu nimega Atlantic Garden. Pudelikesest leiti näiteks jälgi aaloest, mis ravib põletikku, ja rabarberipulbrist, mis väidetavalt toetab seedimist.

"Paljud koostisained leiavad ka tänapäeval taimeravis kasutust," ütles leiu teinud teadlaste rühma eestkõneleja Alyssa Loorya Discovery Newsile. Teadlased otsisid ühest 19. sajandi Saksa meditsiinikäsiraamatust üles ka täpse retsepti.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Pruuli oma isiklik elueliksiir!

13 g aaloed

2,3 g rabarberit

2,3 g kuivatatud emajuurt

2,3 g kuivatatud tsitverijuurt

2,3 g hispaania safranit

114 ml vett

240 ml viina/džinni

Pressi aaloetaimest mahl välja. Purusta rabarber, emajuur, tsitverijuur ja safran ning sega saadud pulber aaloe mahlaga.  Lase mikstuuril seista kolm ööpäeva, seda vahepeal raputades. Kõige lõpuks tuleb eliksiir filtreerida, enne kui see juua kõlbab.

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130