Arheoloogid leidsid Jaapani vanima püramiidi

Uued väljakaevamised kõrgendikul näitasid, et haudehitis on olemuselt püramiid.  Foto: Asami Shimbun/Getty

1500 aastat tagasi lasi üks riigimees endale ehitada haudehitise, mille väljakaevamiste käigus tuli välja vanim püramiid Jaapanis.

Riigimehe ülesandeks oli kontrollida Põhja-Hiinast ja Koreast Jaapanisse saabuvaid sisserändajaid ning sellepärast polnud teadlased üllatunud, et tema haud sarnaneb sealsetes piirkondades leiduvate püramiididega. Soga no Inamel olid lähedased suhted Jaapani keisriga ja tema püramiid on peaaegu sama uhke kui Jaapani valitsejate suursugused haudehitised.

1967. aastal uurisid tema hauda Kansai ülikooli arheoloogid, kes määratlesid kõrgendiku kuju põhjal, et tegu on tõenäoliselt teiste sellel perioodil ehitatutega sarnaneva ümmarguse või nelinurkse haudehitisega. Uued väljakaevamised näitasid aga, et kõrgendiku all paiknev haudehitis on hoopis astmikpüramiid. Seega on see vanim omalaadsete seas kogu Jaapanis.

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130