Kangelassõdalase turvis valmistati luudest

Luudest valmistatud turvis kaitses sõdalase rindkeret ja kõhupiirkonda kivi- ja pronksrelvade eest  Foto: Yuri Gerasimov/The Siberian Times

Siberis, Omskis toimunud väljakaevamistel ilmus välja ebaharilik leid: terviklik ja väga hästi säilinud turvis ligikaudu aastast 1900 eKr - tähendab, turvis on 3900 aastat vana! Arheoloogid eeldavad, et uhke loomaluudest turvis kuulus samus-seiminski kultuuri sõdalasele, keda peeti kangelaseks. Turvis võis olla saadud nii kingituse kui ka vahetuskaubana, kuid võis olla ka sõjasaak. Hästi säilinud turvis on ilmselgelt teadlikult maha maetud, kuid mitte seoses matusega, ja see üllatas arheolooge.

Omskis toimunud väljakaevamistel ilmus välja ebaharilik leid: terviklik ja väga hästi säilinud turvis ligikaudu aastast 1900 eKr.

Arheoloogid eeldavad, et uhke loomaluudest turvis kuulus samus-seiminski kultuuri sõdalasele, keda peeti kangelaseks. Turvis võis olla saadud nii kingituse kui ka vahetuskaubana, kuid võis olla ka sõjasaak.

Hästi säilinud turvis on ilmselgelt teadlikult maha maetud, kuid mitte seoses matusega, ja see üllatas arheolooge. “Harilikult maeti turvis koos selle omanikuga,” selgitas väljakaevamiste juht Boris Konikov. Tema arvates võis vanaaja kultuur turvise religioosse rituaali käigus ohvrianniks tuua. Kuid arheoloogid pole samast piirkonnast ohvriande leidnud.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

“Selline turvis oli igal juhul väga hinnaline ja selle mahamatmine peitmise eesmärgil ei ole loogiline, sest hoolitsuseta lagunenuks see peagi koost. Seega tuleb järeldada, et see toodi ohvriks,” ütles Boris Konikov Siberian Timesile.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130