De Gaulle'i mõrvakatse korraldaja viidi kaubikuga politseisse

Antoine Argoud' portree  Foto: Wikimedia Commons

Prantsusmaa presidendi Charles de Gaulle'i tapmiskatses süüdistatav kolonel Antoine Argoud rööviti välismaal, pressiti kaubikusse ja masin pargiti politsei peakorteri lähedale, kust räsitud sõjaväelane anonüümse vihje abil leiti.

1963. aasta veebruaris leiti Pariisi politsei peakorteri lähedalt ühest kaubikust president de Gaulle’i tapmist kavandanud ja tagaselja süüdi mõistetud kolonel Antoine Argoud. Räsitud välimusega mees väitis, et ta rööviti ja toodi Prantsusmaale väevõimuga.

Charles de Gaulle oli Prantsusmaa juht ajal, mil riik üritas toibuda impeeriumi järk-järgulisest lagunemisest ja leida endale uut identiteeti. Presidendi arvates koloonia Alžeerias selle uue Prantsuse identiteedi hulka ei kuulunud. Sõda Alžeeria iseseisvuslastega tuli lõpetada ja maa loovutada kohalikele.

Mõne Prantsuse koloniaalarmee ohvitseri arvates polnud selline käik ei midagi muud kui riigireetmine ja vääris karmi karistust. Need ohvitserid moodustasid Armee Salaorganisatsiooni OAS-i (pr k Organisation de l'armée secrete) ja üritasid de Gaulle’ile atentaati sooritada ning riigipööret korraldada. Kuid plaanid nurjusid üksteise järel ja Argoud ning paljud teised OAS-i juhid olid sunnitud riigist põgenema.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

1963. aastal oli Argoud Lääne-Saksamaal Münchenis ühes hotellis, kui ta juurde astusid väidetavalt mitu prantsuse keelt kõnelevat meest, kes pärast rüselust ta kinni sidusid ning salaja üle piiri Prantsusmaale smugeldasid. Riigivaenlasest ohvitseriga kaubik pargiti politsei peakorteri lähistele ja korrakaitsjatele anti anonüümne vihje. Argoud ise süüdistas inimröövis nn Habemikke ehk Prantsuse salateenistust, kuid teise teooria järgi reetsid ohvitseri hoopis tema vastased OAS-is.

 

Kui üllatunud politseinikud mainitud kaubikust Argoud’ avastasid, anti mees uuesti kohtu alla ning talle mõisteti pikk vanglakaristus. 1968. aastal sai ta siiski üldise amnestiaga vangist välja ning vaatamata mitmes hilisemas intervjuus valitsuse suunas välja tulistatud kriitikanooltele olid riigipööramise päevad Argoud` jaoks möödas.

Autor: Herkki Kukk

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130