Hispaania kuningas tahtis vallutada Austraalia

Austraalia asus hispaanlaste merekaubandusteedele ohtlikult lähedal. Seepärast tuli Briti kolonistid sellelt mandrilt ära ajada, arvas Hispaania kuningas Carlos IV.  Foto: BRIDGEMAN

Mitu äsjaleitud mereväe­dokumenti paljastavad, et 1793. aastal kavandasid hispaanlased Austraalia vallutamist. Kuningas Carlos IV eestvedamisel koostatud suurejoonelist plaani ei viidud vaatamata hoolikale planeerimisele siiski kunagi ellu.

Vaid viis aastat varem olid mandri koloniseerinud britid. Hispaania kuninga Carlos IV plaani järgi pidi ründelaevastik koosnema sajast sõja­laevast. Ajendiks oli hispaanlaste kartus, et Briti kolonistid hakkavad ründama nende kolooniaid ­Aasias ja Ladina-Ameerikas.

Austraalia ajaloolase Chris Maxworthy leitud dokumentidest selgub ka see, et ­armaada pidi välja seilama Lõuna-Ameerikast ja et hispaanlased kavatsesid esimest korda kasutada uudset “tulekahurit”, millega pidi saama brittide laevu ­põlema süüdata ja nende maismaal asuvaid hooneid maha põletada.

Sissetungiplaan jäeti teadmata põhjustel ellu viimata.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.
Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130