Uus raport: Anne Frank suri varem

IMELINE AJALUGU

17. september 2015, 06:36
Anne Franki (keskel, mantli ja kübaraga) perekonnal õnnestus end natsi eest peita kaks aastat.

Oma päeviku järgi tuntuks saanud juuditüdruk Anne Frank suri uue uurimuse järgi vähemalt kuu aega seni arvatust varem. Tema surmapäevaks märgiti 31. märts, aga Anne Franki majamuuseumi töötajad on kindlad, et Anne võis surra juba veebruaris.

Teise maailmasõja järel märkisid Hollandi ametivõimud 15aastase Anne Franki surmapäevaks 31. märtsi 1945 ja -kohaks Bergen-Belseni koonduslaagri. Amsterdamis asuva Anne Franki majamuuseumi teadustöötajad rekonstrueerisid nüüd aga tüdruku elu viimased kuud vanade dokumentide ja koonduslaagris ellujäänute kirjelduste põhjal ning jõudsid järeldusele, et Anne ilmselt ei elanud 31. märtsini, sest juba veebruaris oli ta näljast ja tüüfusest väga kurnatud.

„Ta polnud muud kui skelett,“ kirjeldas üks koonduslaagrist pääsenu, kes nägi Annet 7. veebruaril 1945. Teadlaste hinnangul suri tüdruk nädal pärast seda.

Anne Frank pidas kaks aastat päevikut, sel ajal kui ta koos perekonnaga natside eest end peitis. Perekond arreteeriti 1944. aasta augustis.

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: