Koonduslaagrid rikkusid laste geenid

IMELINE AJALUGU

20. jaanuar 2016, 00:01
Vaid väikesel osal miljonitest juutidest õnnestus natside koonduslaagrites ellu jääda. Uue uurimuse järgi muutis ellujäänute poolt kogetu järgmise põlvkonna DNAd.

New Yorgis Mount Sinai haiglas tehtud uurimus tõdeb, et need juudid, kes jäid natside koonduslaagrites ellu, on seal saadud traumad oma lastele edasi andnud, nii et kogetu on laste genoomi lausa muutnud. Uurimus hõlmas 32 juudi meest ja naist, kes natside tagakiusamise üle elasid.

Teadlased analüüsisid ohvrite laste DNAd ja võrdlesid seda nende juudi perekondadega, kes elasid Teise maailmasõja ajal väljaspool Euroopat. Uurimistulemuste põhjal on koonduslaagris viibinud vangide järeltulijatel suurem risk haigestuda stressiga seotud haigustesse.
„Laste genoome said üksnes muuta need jubedused, mida nende vanemad holokausti ajal üle elasid,“ väidab neuroloog ja psühhiaater Rachel Yehuda, kes uurimistööd juhtis.

Samas on Yehuda teooria pälvinud ka palju kriitikat, sest osa teadlasi kahtleb selles, et välised mõjutused, nagu näiteks stress ja suitsetamine, võiksid geene muuta. Loomkatsed on aga näidanud, et näiteks hiirepojad saavad vanemate hirmu „päranduseks“ kaasa.

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: