Lõuna-Ameerikast leiti maharaiutud pea

Kolju ette asetatud maharaiutud käed näitasid eri suunda.  Foto: André Atrauss et al, Plos One

Brasiiliast leitud maharaiutud pea on seni vanim sellelaadne leid Ameerika mandril. Koljutükile tehtud süsinik-14-dateerimine näitas, et pea eraldati kehast umbes 9100–9400 aastat tagasi. Kolju leiti ligi 50 meetri sügavusest koopast ja selle ette olid asetatud ilmselt samalt inimeselt maha raiutud käed.

Kolju leiti ligi 50 meetri sügavusest koopast ja selle ette olid asetatud ilmselt samalt inimeselt maha raiutud käed. Teadlaste sõnul maeti surnu kõiki tollaseid kohalikke religioosseid reegleid järgides. Teooriat toetavad pealuule tehtud täiendavad uuringud, mis näitasid, et tegu oli noore kohaliku mehega, kes oli surnud loomulikku surma.

Teisi sarnasel viisil maetud surnukehi pole ajaloolased Lõuna-Ameerikast leidnud, kuid on teada, et umbkaudu 9500 aastat tagasi Brasiilias elanud kultuuridel oli kombeks lahkunuid enne matmist tükeldada.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130