Pompei elanikud toitusid ülitervislikult

Hiljutised uuringud näitasid, et 2000 aastat tagasi Roomas Pompei linnas elanud inimesed sõid väga tervislikult.

Rooma linna Pompei elanikud elasid lausa uskumatult tervislikult – kuni aastani 79, mil Vesuuv purskama hakkas ning terve linna tuha alla mattis. Sellisele järeldusele jõudis rühm teadlasi, kes esimesena uuris Pompei linna 30 elaniku maiseid jäänuseid kompuutertomograafiga.

Esimesi skaneerimistulemusi analüüsinud hambaarsti Elisa Vanacore’i sõnul toitusid pompeilased „paremini kui meie tänapäeval“. Kuna uuritute hambad on terved ja tugevad ning ühegi auguta, võib Vanacore’i sõnul järeldada, et nad sõid rohkelt puu- ja juurvilju ning ei tarbinud peaaegu üldse suhkrut.

Meeskond, kuhu kuulub nii arheolooge, arvutispetsialiste, hambaarste kui ka radiolooge, kavatseb jätkata hukkunute uurimist. Teadlased tahavad samuti luua andmebaasi, kuhu nad laadiksid üles kõigi surnukehade 3D-mudelid. Seda andmebaasi oleksid oodatud kasutama kõik, kes soovivad surmasaanute vanust, sugu või põetud haigusi lähemalt uurida.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130