Kui ohtlik on verd juua?

Foto: Shutterstock

Ajal, mil inimkonna huvi vampiiride vastu aina tõuseb – leiab neid ju nii telesarjadest, filmidest kui ka raamatutest –, tekib ilmselt paljudel küsimus, kas inimesed jääksid vaid verd juues ellu.

Lihtne vastus on, et väike kogus, näiteks teelusikatäis, haigustest vaba verd ei tee inimesele midagi. Sealt edasi läheb asi juba keerulisemaks.

Kuna veri sisaldab väga palju rauda ning inimkeha „ei oska“ üleliigset rauda organismist välja tõrjuda, võib verd juues väga kergesti tekkida raua üledoos. Kuigi raud on organismile väga vajalik, on see suurtes kogustes ka mürgine. Raua ladestumine organismis – hemokromatoos – kahjustab eelkõige maksa, nii et tekkida võib maksatsirroos. Samuti võivad tekkida diabeet ja artriit. Hemokromatoosi esmasteks sümptomiteks on nõrkus, väsimus, kõhuvalu, kaalu- ja libiido langus.

Sellele vaatamata on verest toitumine tavalisem kui me arvata oskame. USA Georgia Tech ülikooli teaduri John Edgar Browningu sõnul joovad verd tuhanded ameeriklased. Oma uurimustöö raames intervjueeris ta paljusid „vampiire“ ning ükski neist ei kurtnud, et veri oleks neile halvasti mõjunud. Samas ei pruugi nad verd juua organismile ohtlikus koguses.

Erinevalt inimestest suudavad osad loomad – näiteks nahkhiired – verd seedida. Katherine Ramsland kirjutab oma raamatus „The Science of Vampires“, et nn vampiir-nahkhiired „vajavad suured koguses rauda, mis aitab hemoglobiinil transportida hapnikku kopsudest vajalikesse kudedesse. Samas tekib ka neil kergesti raua üledoos, nii et nende keha on kohandunud üleliigset rauda organismist eemaldama. Mitmed uurimustööd on välja toonud, et nahkhiirtel on seedekulglas eraldi limaskest, mis takistab liigsel raual nende vereringesse jõudmast“.

Inimorganism ei suuda aga liigset rauda kehast eraldada ning seetõttu võib vere joomine lõppeda surmaga.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130