Lucy suri puu otsast kukkudes

09. jaanuar 2017, 00:01

Kahel jalal kõndiva inimese eellane inimahv Lucy ronis teadlaste sõnul tihti puude otsas. See põhjustas ka tema surma.

Ameerika Ühendriikide Texase osariigi teadlased soovisid välja selgitada, kas Lucy elas peamiselt puude otsas või maa pinnal. Uurimustöö käigus selgus aga hoopis tema surma põhjus.

Lucy 3,2 miljoni aasta vanusest kivis­tisest avastati palju purunenud jala­luu­tükke, millest osa oli tugevalt kokku surutud. Kõik need murrud polnud paranenud ning teadlased järeldasid, et Lucy suri peagi pärast luude purunemist.

Kõige üllatavam avastus oli, et luu­tükid ei olnud laiali paiskunud. See oleks olnud tõenäoline siis, kui näiteks teised elusolendid oleksid purustanud Lucy luud kaua aega pärast tema surma. Selle asemel paiknesid luud kivistises üheskoos. Isegi kõige väiksemad reieluu tükid moodustasid endiselt reieluu. See pani Texase ülikooli teadlased järeldama, et Lucy nahk hoidis luid koos, nii et ta pidi luumurdude tekkimise ajal veel elus olema.

Teadlased võrdlesid Lucy luumurde ­tänapäeval kõrgelt kukkunute vigastustega ning arvutasid välja, et Lucy kukkus ilmselt 12–15 meetri kõrguselt, arvatavasti puu otsast. See teooria on aga vastuoluline, kuna räägib vastu kehtivale arusaamale, et australopiteekused elasid maapinnal. Texase teadlased väidavad, et Lucy võis puu otsa ronida näiteks röövloomade eest.

Teadlane: sellised murrud said tekkida vaid kukkudes

Imeline Ajalugu esitas kolm küsimust Texase ülikooli antropoloogia- ja bioloogiaprofessorile John Kappelmanile, kes juhtis antud uurimustööd.

Miks arvate, et Lucy kukkus surnuks?
Võrdlesime Lucyl tuvastatud luumurde täna­päeval erakorralise meditsiini osakonnas tehtavate röntgenipiltidega, mis tehakse, kui keegi luu­murruga kohale tuleb. Need klappisid.

Texase ülikooli antropoloogia- ja bioloogiaprofessor John Kappelman.

Kas luumurrud poleks saanud tekkida kaua aega peale Lucy surma?
Sellised murrud said tekkida vaid kukkudes. Kui keegi oleks tema surnukehal näiteks trampinud, oleksid tekkinud teistsugused murrud. Keha peale astumine avaldab luule lihtsalt teistsugust survejõudu. Lucy luud olid aga tugeva jõuga kokku surutud.

Kui kindel olete oma teooria õigsuses?
Ega keegi meist ju Lucy surma pealt ei näinud. Samuti on raske leida inimest, kes nõustuks osalema uurimistöös, kus peab kõrgelt kukkuma. Samas on aga teada, et ka šimpansid on puu otsast surnuks kukkunud.

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: