Tallinnas avati rüütliordude muuseum

Foto: Shutterstock

Reedel, 20. jaanuaril avati ametlikult Tallinna vanalinnas, aadressil Kuninga 3 Tallinna Rüütliordude Muuseum, mille väljapanekusse kuulub enam kui 700 hinnalist ordenit ja aumärki üle maailma. Tegemist on suurima faleristikakoguga Põhjamaades.

Rüütliordude muuseumi kollektsioon sisaldab mitmete tuntud ordude ja vennaskondade ordeneid, nt Burgundias asutatud Kuldvillaku ordu, Inglise kuninga asutatud Sukapaela ordu, Dannebrogi, Malta ja Preisimaa Musta Kotka ordude aumärke, samuti Prantsuse Auleegioni ja Ida-Aasia ja Venemaa keiserlikke autasusid ja mitmeid Eesti riiklikke teenetemärke.

Krüsanteemi Suurorden asutati 1876. aastal ning tegu on Jaapani kõige kõrgema autasuga.  Foto: Tallinna Rüütliordude Muuseum

Ajaloolase ja muuseumi ajalookonsultandi Kristjan Kaljusaare sõnul on muuseumi kogus äärmiselt haruldasi eksponaate, mis on seotud ajalooliselt väga oluliste isikute ja sündmustega. „Muuseumi kogus on mitmeid erilisi eksponaate, mida on kogu maailmas, ka erakogudes väga vähe. Näiteks kuulub meie kogusse orden Mandžukuo keisririigist, mis kestis vaid ligi tosin aastat, mistõttu pärineb sealt üldse väga vähe aumärke. Samuti on ordeneid, mis kuulusid sellistele väljapaistvatele isikutele nagu Etioopia keisrile Haile Selassie’le ja Katariina Suurele. Meie väljapanekus on hinnalisi eksponaate üle kogu maailma, Brasiiliast Aasia riikideni,“ lisas Kaljusaar.

Tallinna Rüütliordude Muuseumi näol on tegemist rahvusvahelise projektiga, millesse on oma panuse andnud kollektsionäärid ja faleristika eksperdid Eestist, Saksamaalt, Slovakkiast, Soomest ja Ameerika Ühendriikidest. Muuseumi eksponaadid on ostetud mitmete aastate jooksul erinevatelt Euroopa oksjonitelt.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Muuseum ja kollektsioon kuulub ettevõttele WETT Eesti OÜ, mille juhatuse liikme ja kollektsionääri Valery Glushchuki soov oli rajada Põhjamaade suurim faleristikakogu just Tallinna vanalinna. „Tallinna vanalinn, kui paljude muuseumis esindatud ordude kaasaegne, sobib suurepäraselt hinnalise faleristikakogu hoiu- ja esitluspaigaks,“ kommenteeris Glushchuk.

Tallinna Rüütliordude Muuseum on avatud teisipäevast pühapäevani kell 10.00-18.00; muuseum on suletud esmaspäeviti ja riigipühadel. Rohkem infot muuseumist ametlikul kodulehel: http://www.tallinnmuseum.com/?lang=et.

Autor: Tallinna Rüütliordude Muuseumi pressiteade

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555