Miks öeldakse „köhib nagu hobune“?

Hobused köhivad sageli seepärast, et on tolmu suhtes allergilised.  Foto: Shutterstock

Kust on tulnud väljend „köhib nagu hobune“?

Väljend „köhib nagu hobune“ on samamoodi kui paljud teisedki kõnekäänud tulnud päriselust. Hobused tõesti köhivad! Enamasti põhjustab hobuse köha see, et ta on allergiline tallis oleva tolmu või õietolmu suhtes. Hobus­tel esineb nii hingamisteede viiruseid kui ka bakteriaalseid nakku­si, mis võivad põhjustada ohtlikku kopsupõletikku.

Hobuse köhimise heli on väga omapärane, nad justkui kõõksuvad – väljendit „köhib nagu hobune“ kasutatakse seepärast siis, kui inimesel on kuiv ja kinnine köha. Mõnel pool on selle asemel öeldud ka „paugub kui täkk“.

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130